WITLOOF+

Printervriendelijke versie

Meer weten, beter eten

RECEPTEN
Witloofrolletje met ham 'en croute' l Tine Bral
Winterse salade met raapjes, appel, veldsla en witloof l Tine Bral
Witloofgratin l Tine Bral 
Witloofsoep l Tine Bral
Salade van radicchio, witloof en verse geitenkaas l Tine Bral
Griet met witloof l Tine Bral


ARTIKELS
Veldwerk! Het witloof van Patrick Van Ingelgom l artikel Tine Bral
Chef v/d week Maarten Bouckaert over witloof  l  Tine Bral
With love from Belgium: chicon, endive, witlof, witloof .... Tine Bral


WETEN OVER WITLOOF
Witloof, chicon, endive, witlof, Brussels lof, endiva di Brussele, Belgian endives. Het zijn maar enkele van de namen dat ons op en top Belgische witloof wereldwijd krijgt. Witloof wordt geforceerd 'getrokken' uit de cichoreiwortel en groeit in het donker uit tot een compacte, witte langwerpige krop. Dit 'uitschieten' van de cichoreiwortel zou toevallig ontdekt zijn in de 19de eeuw in het Brusselse. De legende wil dat een Schaarbeekse boer in 1830 schrik kreeg van de schermutselingen in de straten van Brussel en een partij cichoreiwortels verborg in een donkere kelder. Om zeker te zijn dat niemand ze vond, schepte hij er een laagje aarde over. Enkele weken later stelde hij tot zijn verbazing vast dat er uit de wortels malse, witte kroppen waren geschoten.

Tot zover 'het verhaal'. De echte cultuur danken we aan Fransiscus Breziers, een hovenier van de 'Botanieken Hof' in Brussel. Hij stelde vast dat als je cichoreiwortel met aarde bedekte het lof een gesloten krop vormde die mooi wit bleef. Vanaf 1867 begon het witloof op de markten te verschijnen.
 

KOPEN EN BEWAREN
- Welk witloof je koopt hangt af van hoe je het gaat klaarmaken.(zie foto)  Voor hamrolletjes of om te stoven, mag het fijn en kort zijn (links foto), eet je het rauw in fijne reepjes gesneden dan is een middeldikke krop (midden foto) de beste keuze en de echt dikke kroppen (rechts foto) zijn ideaal voor soep.
- Witloof heeft de naam bitter te zijn, maar de vandaag varieert die bitterheid heel sterk, er is zelf vrij zoet witloof op de markt, merkt Patrick op.
- Kijk bij het kopen naar de kroppen, ze moeten vast zijn, een mooi witgeel puntje hebben en glanzende bladeren. 
- Ook thuis bewaar je witloof best op een koele donkere plaats. De groentelade van de koelkast is ideaal.
 

GEZOND
Witloof is rijk aan vezels, vitamine A, B1 & B2 en C, calcium en fosfor en is caloriearm. 100 gram rauw witloof bevat 52 Kj / 12 kcal.
 

IN DE KEUKEN
- Verwijder voor gebruik eventueel groenverkleurde of beschadigde blaadjes en spoel de krop snel onder de kraan, laat het niet in water liggen dan gaat het verkleuren! Een toptip van Patrick om dit te voorkomen: het witloof fijnsnijden, even dompelen in suikerwater, afschudden en droogmaken. 
- Met witloof kun je echt alle kanten uit in de keuken. Dé vaste waarde in ons culinair patrimonium: hamrolletjes met witloof in kaassaus. Maar daar kan op gevarieerd worden zoals het recept toont.
- witloofteler Patrick's (artikel) favoriet is fijngesneden rauw witloof gemengd met een handvol veldsla en wat mosterdmayonaise. Heerlijk bij een stukje gebakken vis, gebakken kip, steak met frietjes en stoofvlees.
- Vul voor een gezond aperitiefhapje kleine blaadjes - hou de grotere om te stoven - met garnaaltjes of met blauwe kaas. 
- Eenvoudig en lekker is witloofsoep afgewerkt met een scheutje room, garnaaltjes of snippers gerookte zalm en peterselie of geraspte parmezaan met gebakken spekjes. 

 

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners