Wijting is Vis van het Jaar

image Printervriendelijke versie

"Wijting als Vis van het Jaar is een goede keuze." zegt Filip Claeys chef van De Jonkman in Brugge en medeoprichter van NorthSeaChefs. "Met de NorthSeaChefs promoten we volop onze Noordzeevis vooral de wat minder gekende soorten en al is wijting geen onbekende, hij ligt toch niet zo vaak bij de visboer of in de supermarkt. Jammer, want deze relatief kleine rondvis uit de familie van kabeljauw, steenbolk en koolvis, heeft stevig, mager vlees met een fijne structuur en verfijnde smaak."

Van vishandelaar Sven De Muynck (C-food, Lochristi) komen we meer te weten over de Vis van het jaar. “Wijting leeft in de noordoostelijke Atlantische Oceaan - inclusief in de Noordzee - vanaf de kustzone tot 300 m diep. Voor onze Belgische kust komen heel veel wijtingen voor. Tot ze 10 cm groot zijn leven de jonge vissen doorheen de volledige waterkolom. Larven van wijting verschuilen zich soms zelfs onder kwallen ter bescherming. Grotere vissen blijven meer in de buurt van de bodem hangen. Ze worden dan ook vaak als bijvangst mee gevangen bij het vissen op garnaal en platvis.”

Chef Filip Claeys: “Omdat wijting nogal wat graatjes bevat, kun je hem best laten fileren, maar vraag wel het dunne vel eraan te laten. De filets zijn heel snel klaar. Bak ze 'à la meunière' 2 min. op het vel in een hete antikleefpan in wat (maïs)olie en boter, draai om en bak het wit nog 30 sec, constant bedruipend met de braadjus. Beetje citroen over persen en gewoon serveren met frietjes en een slaatje.

Kinderen vis laten eten is niet makkelijk, maar gefrituurde wijting is een prima opstap. Snij de filets in brede repen (of smalle voor goujonettes), haal ze door bloem met peper, zout en eventueel curry, raz el hanout, harissa,... , klop af, wentel door losgeklopt eiwit en dan door panko. Frituur op 180° of bak goudbruin in hete olie in de pan als je het minder vettig wilt. Perfect met een groene salade als lunch of als aperitiefhapje."

Behalve bakken en frituren, kan je wijting kan je ook perfect rauw eten. Op de voorstelling proefden we een fantastisch recept van chef Bruno Timperman (Bruut, Brugge).

Wijting, vis van het jaar 

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners