Wat doen met de overvloed aan tomaten?

image Printervriendelijke versie

Augustus en september zijn dé tomatenmaanden. Omdat de aanvoer groot is, zijn ze voordelig geprijsd. Ze nu kopen en zelf verwerken, zorgt voor zon in je bord tot diep in de winter! 
TVT-smaakmaker Tine Bral

Mijn tips:

INVRIEZEN
De eenvoudigste manier om tomaten te bewaren voor later is ze, eenmaal ontveld en ontpit - pitjes en zaadlijsten wel bijhouden! - grof hakken, in kleine porties verpakken en diepvriezen. Kerstomaten altijd op hun geheel invriezen.

DROGEN
Tomaten kan je ook makkelijk zelf drogen. Grote snijd ik in 4, kerstomaatjes in 2 en leg ze met het vel naar onder op een bakplaat. Bestrooien met grof zout, 2 el fijngehakte tijm, 1 el fijngehakte naaldjes rozemarijn, besprenkelen met olijfolie en ca. 3 uur in een voorverwarmde oven op 150°C. Laten afkoelen, overdoen in met heet water schoongemaakte potjes, overgieten met olijfolie en goed afsluiten. Bewaren in de koelkast.

PUREE 
Voor mij dé tomatenverwerker bij uitstek is puree, want zowel de basis voor tomatensoep als -saus. Stoof 2 uien in een bodempje water doe er ca. 1 kg tomaten - en die mogen best al goed rijp zijn! - samen met ca. 1 l water bij en laat alles inkoken. Wordt het mengsel té droog, voeg dan wat water toe. Mix glad in de blender (of met de handmixer), zeef en verdeel over kleine diepvriesdozen. Kleine dozen (max 1/2l) zijn handiger in gebruik en heb ik veel eters dan gebruik ik er 2 of 3. 

SOEP
Voor soep laat ik 2 blokjes puree smelten, doe er een kippenbouillonblokje bij samen met eventueel nog wat water en laat de soep goed doorkoken. Ik werk af met fijngesnipperde basilicumblaadjes, stukjes verse tomaat en geraspte parmezaanse kaas of kleine balletjes gehakt, gaargekookt in een bodempje water. 

SAUS
Voor tomatensaus gebruik ik 1 ingevroren blok (diepgevroren hele of stukken tomaten kunnen ook) in plaats van het meestal aangegeven blik tomaten of de passata.

CONFITUUR
Van tomaten (vooral gele) maak ik een lekkere confituur. Ontvel en ontpit 2 kg goed rijpe tomaten en snijd ze in stukken. Los 750 g kristalsuiker in een bodempje water, doe er de zeste van 1 citroen en de tomaten bij en laat koken tot de confituur aan de lepel blijft hangen. Doe over in met heet water schoongemaakte potjes, dek af en laat afkoelen. Bewaar de potjes - ca. 6 à 8 kleine potjes - in de koelkast.Meer weten, beter eten:  TOMATEN

 

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners