CHEF vd Week: Sylvester Schatteman over radijsjes

image Printervriendelijke versie

"Radijs is de groente van het jaar. Een goede keuze want dit leuke, lekkere en pittige - door de mosterdolie in de schil - rode bolletje lust iedereen. Naast rode radijsjes heb je ook paarse, gele, witte en rood-witte. Het knolletje is het dikkere deel van de ondergrondse stengel van de plant. TVT-smaakmaker Tine Bral

Radijsjes koop je altijd met het frisse groene loof aan, gooi het niet weg maar spoel het goed om en meng het door een salade. De radijsjes zelf zijn lekker als hapje en in salades. Radijzen kun je makkelijk zelf kweken in een grote bloempot, vooral kinderen vinden dit plezant. Geen erg als je ze niet snel genoeg kan eten, laat ze gewoon verder groeien want ook de bloemetjes zijn heerlijk in een salade.

Je kunt ze ook makkelijk inleggen. Maak een siroop (even opkoken en laten afkoelen) van witte wijnazijn (of appelazijn), steranijs, mosterdzaad, komijn en een beetje agave. Leg radijsjes - kleur maakt niet uit - in een goed te sluiten weckbokaal, giet er de siroop over en laat ze 2 à 3 weken trekken in de koelkast. We willen immers pickelen en niet fermenteren. De radijzen zien er niet meer uit, maar ze zijn superlekker! Gecombineerd met rauwe radijsjes, beetje olijfolie, peper en zout doen ze het fantastisch bij vlees en vis. Ook als dessert kunnen radijzen: werk een frisse appelsorbet af met wat verse kaas en plakjes radijs.

Blijken de knolletjes toch niet zo fris meer, leg ze dan voor ca. 10 min. in ijskoud water. De radijsjes zuigen het water op en worden opnieuw stevig, maar zijn wel minder pittig van smaak. En... radijsjes steken vol vitaminen en mineralen en je mag er zoveel van eten als je wil, want ze bevatten nauwelijks calorieën."

Sylvester Schatteman is sous-chef in Hofke van Bazel www.hofkevanbazel.be

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners