Konijn van 'op de schreve'

image Printervriendelijke versie

De traditie wil dat we met Pasen lam eten, maar ik vind konijn al even lekker en feestelijk. Zeker als het klaargemaakt is in een Poperings abdijbiertje en geserveerd wordt door Pieter Verheyde van restaurant Terminus pal op 'de schreve' in Watou.  TVT-smaakmaker Tine Bral

Konijn met Sint-Bernardus Tripel (ca. 6 pers.)

1 konijn, in stukken gesneden (met lever en niertjes)
250 g gedroogde pruimen
100 g gedroogde rozijnen
2 sneetjes brood
pittige mosterd
3 flesjes Watou Tripel (33 cl)
0,5 l bruine Fond
3 uien, fijngesnipperd
3 wortel, in stukken gesneden
2 takjes tijm
2 blaadjes laurier
2 kruidnagels
2 eetlepels bruine suiker
4 eetlepels bloem
boter
zout en peper
natuurazijn

- Strooi wat bloem in een schaal. Kruid de stukken konijn langs beide zijden met peper van de molen en wat zout. Haal het vlees even door de bloem en tik er de overtollige bloem af.
- Verwarm een klont boter in een ruime stoofpot op matig vuur en kleur de stukken konijn aan en haal zodra het aan beide zijden een goudbruin korstje heeft uit de pot.
- Bak ui en wortel aan in de stoofpot tot ze lichtbruin zijn. Voeg de bruine suiker toe en laat de uien wat karameliseren.
- Leg als de uien goudbruin zijn het vlees terug in de pot, samen met de pruimen, rozijnen, tijm, laurier en kruidnagel.
- Overgiet met het bier en leg - om de saus te binden - het met een beetje pittige mosterd besmeerde brood op.
- Giet er de bruine fond bij, zet het deksel op de pot en laat minstens 1 uur sudderen op een laag vuur.
- Proef de saus en controleer of het vlees helemaal gaar is. Voeg naar smaak nog wat peper van de molen en wat zout toe. Roer er een klein scheutje natuurazijn door om het gerecht extra ‘diepte’ te geven.
- Serveer in de pot.


St. Bernardus Tripel

De brouwerij.
In 1946 sloot de trappistenabdij van Westvleteren een licentieovereenkomst met hun buren brouwerij St. Bernard in Watou om hun bier te commercialiseren onder de merknamen Trappist Westvleteren, St. Sixtus en Sixtus. In 1992 kwam een einde aan de licentie en sindsdien brouwt St. Bernard dezelfde bieren, met hetzelfde recept, maar met eigen hop en gist onder de merknaam St. Bernardus.

Het bier.
Een amberblond bier van hoge gisting met nagisting op de fles en een alcoholpercentage van 8%. De stevige pareling zorgt voor een grote schuimkraag en is de aanzet tot een volle, zachte smaak met een lichte bitterheid. Een allemansvriend die vlot wegdrinkt en door zijn eerder neutrale smaak ideaal in stoofgerechten.

Brouwerij St. Bernard, Trappistenweg 23, 8978 Watou, www.sintbernardus.be

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - Visserij 199 - 9000 Gent - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia - Site by 2Mpact