CHEF Peter Goossens over zwarte truffel

image Printervriendelijke versie

"Nog tot half maart is de zwarte truffel, de tuber melanosporum, met zijn diep aards, bedwelmend aroma rijp en op zijn best. Koop truffels die mooi zwart, rond en hard zijn. Snij je een verse truffel door, dan zie je een netwerk van witte adertjes.

Truffel is prijzig, maar met een exemplaar van 25 g kom je al een heel eind want je hebt er erg weinig van nodig om een simpel ingrediënt tot culinaire hoogtes te tillen. Stop bijvoorbeeld tussen vel en vlees van een goede braadkip enkele schijfjes truffel, gaar het beestje drie uur in een oven van 120°C en… je hebt een goddelijk gerecht! Ook lekker en eenvoudig: een risotto of een pasta met truffel.

Bewaar een verse truffel in een bokaal met eieren. Het truffelaroma dringt door de poreuze eierschaal en parfumeert de eieren waarmee je dan een hemels roereitje kunt maken. Verwarm wat boter in een pan met antiaanbaklaag. Klop 2 eieren een beetje los, giet ze in de pan en strooi er de versnipperde truffelafsnijdsels over. Om een smeuïg roereitje te krijgen moet er constant geroerd worden op een zacht vuurtje, anders koekt het ei aan en gaat het brokkelen. Werk af met wat peper en zout en schaaf er wat truffel over. Lekker als voorgerecht, maar ook een super ontbijt.

Gesteriliseerd, kost truffel een pak minder dan vers en is hij nog steeds een goede smaakmaker. Binnenin is hij dan egaal zwart. De jus waarin de truffel zit, kun je gebruiken om een eenvoudige saus op te krikken."

Peter Goossens, Hof van Cleve, Riemegemstraat 1, 9770 Kruishoutem, www.hofvancleve.com

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners