Pastorale van tweesterrenchef Bart de Pooter in Reet is het Belgische Groenterestaurant 2018

image Printervriendelijke versie

Bart de Pooter: "Dit is een mooie erkenning voor het werk dat we met het hele team gedaan hebben de voorbije jaren. De eetgewoonten zijn veranderd, mensen eten steeds meer groenten. We hebben daar echt op ingespeeld met onze menu's die vast voor 60% uit groenten bestaan. Basis is het 9 gangen menu Flora volledig groenten, wie wil kan onderdelen ervan combineren met vis (menu Aqua) of vlees (Fauna). In menu Biotoop maak ik zelf de mix, meteen mijn signatuurmenu.

Nu hebben groenten in mijn keuken altijd een belangrijke rol gespeeld. Ik ben opgegroeid met groenten. Wij hadden thuis een grote tuin en mijn moeder zette dagelijks verse groenten op tafel, puur of verwerkt in soep of salades. Ik ben het altijd gewoon geweest om zelf groenten te kweken: aardappelen, worteltjes, uien,… en er is ook altijd een kruidentuin geweest. Belangrijk is dat je alles gaat gebruiken: van wortel tot blad, tot bloem, tot zaadjes.

De seizoenen bepalen het ritme, maar mijn lievelingsseizoen is toch wel de lente met zijn asperges en - mijn absolute favoriet - erwtjes. Hoe kleiner hoe fijner en hoe zoeter ze zijn. Elke ochtend loop ik de rijen langs en voel hoe gevuld de peulen al zijn. (lachend) Als kind heb ik er massa's van geplukt en heel veel verdwenen direct in mijn mond. Erwtjes moet je eigenlijk recht van de struik kunnen eten. Diepvrieserwtjes zijn dan ook niet aan mij besteed. Zijn er geen verse erwtjes dan gebruik je er geen.

Verse groenten hebben energie, maar dan moeten ze wel snel op het bord komen. De energetische waarde begint te dalen van zodra ze geplukt worden. Groenten verpakken onder gas vind ik best goed, zo wordt hun levensduur en dus hun versheid verlengd."

Pastorale website, Laarstraat 22, 2840 Reet +32 (0)3 84465 26

TVT-smaakmaker Tine Bral

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners