Nieuw in mijn boekenkast: Vrijmoed Eenvoud

image Printervriendelijke versie

Zal ik even chauvinistisch zijn en de lente starten met twee boeken waarin Gentse chefs de hoofdrol spelen. Als eerste is er Vrijmoed Eenvoud, een boek van en over tweesterrenchef Michaël Vrijmoed dat als ondertitel meekreeg: gewoonweg genieten met eenvoudige gerechten. TVT-smaakmaker Tine Bral

Even terug in de tijd. Ik ontmoette Michaël voor het eerst bij Guy Vancauteren toen ik er een dag de 'service' meevolgde. Hij was er souschef, waste met engelengeduld naar mijn gevoel honderden asperges - het was die tijd van het jaar - en assisteerde Guy bij het versnijden van de net binnengekomen lamskwartieren. Toen ik 's nachts wegging, nam hij me even apart en zei dat hij na de vakantie bij Peter Goossens in het Hof van Cleve in de keuken zou staan. We zouden er bijna 4 jaar maandelijks samenwerken voor diverse reportages. Daar vertelde hij me ook even terzijde dat hij zijn eigen restaurant ging starten in mijn stad Gent. De rest is... history.

Nu ligt zijn tweede boek in de rekken een écht kookboek waarmee iedereen aan de slag kan en waarvoor hij zich liet inspireren door de gerechten uit zijn jeugd, zijn omgeving en de reizen die hij de voorbije jaren maakte. Het resultaat zijn ruim 50 eenvoudige gerechten die hij telkens zijn eigen Vrijmoed touch gaf. Gerechten om te delen met familie of vrienden want voor Michaël is eten een sociaal gebeuren, een moment om elke dag weer naar uit te kijken en om van te genieten.

Alvast een supereenvoudig gerechtje dat je meteen in vakantiestemming brengt: tortilla.

Tortilla Michaël: "Ik moet eerlijk toegeven dat ik geen grote liefhebber van hardgekookt ei ben. Een zachtgekookt eitje, dat vind ik heerlijk. Verder zijn er genoeg mogelijkheden om lekkere eiergerechten te maken. In de Baskische stad San Sebastian staat er overal tortilla op de toonbank die over het algemeen heel goed gemaakt is. Al smaakt die beter op vakantie dan thuis, zoals dat wel vaker met dat soort gerechten gaat. Een tortilla is ideaal om je restjes uit de koelkast te verwerken, of als je je het niet al te moeilijk wilt maken."

NODIG:
5 nieuwe aardappelen
1 teentje knoflook
1 ui een klontje boter
100 g Parijse champignons
2 handjes spinazie
11 eieren
een scheutje room
4 el geraspte parmezaan

VOOR DE SALADE:
2 handjes raketsla
20 kerstomaten
enkele slierten rode ui
een scheutje olijfolie
fleur de sel
2 el geraspte parmezaan

BEREIDING: Verwarm de oven voor op 180 °C. Kook de aardappelen gaar in de schil, schil ze daarna en snijd ze in dikke stukken. Snijd de knoflook en de ui fijn en stoof aan in wat boter. Snijd de champignons in plakjes en voeg ze bij de knoflook en ui. Bak kort de spinazie mee. Roer de eieren los met de room en de parmezaan. Meng de aardappelen met het champignonmengsel en giet het eimengsel op de groenten. Bak de tortilla 10 minuten in de voorverwarmde oven. Maak een salade met de raketsla, in vier partjes gesneden kerstomaten en rode ui. Breng op smaak met olijfolie en fleur de sel en bestrooi met de parmezaan. Meng alles goed en serveer met de tortilla.

Vrijmoed Eenvoud - Gewoonweg genieten met eenvoudige gerechten
Michaël Vrijmoed, Toni De Coninck, Heikki Verdurme - Uitgeverij Lannoo 29,99 euro

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners