Kip & Co met een label

image Printervriendelijke versie

Enkele jaren terug reden we in zonnige vakantiemood langs kleine baantjes door de Landes toen we plots in een weide een heleboel kippen hun kostje zagen vergaren. Natuurlijk zijn we gestopt bij de boerderij waar we letterlijk 'te velde' kennismaakten met de Label Rouge, het label dat we wel al vaker op kippen en parelhoenen in de supermarkt hadden gezien. Sinds deze onverwachte kennismaking kopen we in de supermarkt steeds gevogelte met het rode label. Gevogelte jawel want de Label Rouge kleeft ook op haantjes, parelhoenen, poulardes, kwartels en kalkoenen. 

Wat is Label Rouge?
Dat kwamen enkele kwekers een tijdje geleden zelf vertellen. Zonder technisch te worden de belangrijkste dingen op een rij.

Label Rouge is het enige officiële kwaliteitslabel en wordt door het Franse ministerie van Landbouw verleend. Aan de productie van dieren en dierlijke producten worden de hoogste eisen gesteld. Eén van de meest belangrijke eisen voor gevogelte is opgroeien ‘op de boerderij – in de openlucht’.

Dat opgroeien ‘op de boerderij – in de openlucht’ draagt ook bij aan het behoud van de dierlijke en plantaardige biodiversiteit. De bomen, struiken en planten op de grote groene oppervlaktes bieden niet alleen bescherming aan het gevogelte, maar vormen ook de natuurlijke habitat voor tal van insecten en kleine dieren.

Volgens mij hét belangrijkste punt in het verhaal van de Label Rouge, is de trage groei. Omdat de boeren oorspronkelijke soorten uit hun regio kweken, zijn deze rassen perfect geschikt om op de boerderij in openlucht op te groeien, maar ze doen er wel flink wat langer over (minstens 81 dagen) om groot te worden dan normale kippen en... dat proef je.

Wat staat er op het etiket?
Naast het Label Rouge-logo wordt op het etiket ook de manier van opgroeien vermeld, de voeding, de duur van het opgroeien en de naam van de producent. Veel kwekers hebben ook een IGP (Indication Géographique Protégée – Beschermde Geografische Aanduiding) en van hen wordt ook de regio van herkomst vermeld.

TVT-smaakmaker Tine Bral
 

 

Meer weten over Label Rouge pluimvee www.volaillelabelrouge.com


 

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners