Kaasmeester Frédéric Van Tricht over Vacherin Mont d’Or

image Printervriendelijke versie

"Het is nu volop de tijd van deze AOC-kaas van rauwe koemelk uit de Zwitserse en Franse Jura. Hij wordt uitsluitend tijdens de winter gemaakt als de koeien op stal staan. 's Zomers als ze in de bergweiden grazen, wordt van hun melk comté gemaakt.

De kaas rijpt ca. 6 weken in een doosje van dennenhout - hij wordt er ook in verkocht - wat hem een heel ‘dennige’ geur heeft. Doordat de doosjes net ietsje te klein zijn, krijgt de kaas zijn typische golving. De gele tot geelbruine korst moet vochtig aanvoelen en als je erop duwt overal veerkrachtig zijn, pas dan is de kaas mooi egaal gerijpt. Goed rijp is hij heel krachtig van smaak en bijna ‘lopend’ waardoor je hem makkelijk met een lepel uit zijn doosje kunt eten als bijvoorbeeld aperitiefhapje.

Vacherin Mont d'Or doet het tevens prima in een winterse quiche met (bos)paddenstoelen en hij is een perfect alternatief voor reblochon in een tartiflette, het warmmakend gerechtje met aardappelplakjes en spek. Probeer hem zeker ook in pasta en gewoon super is een doosje even opwarmen in een matigwarme oven en er gekookte aardappelen bijgeven: het perfecte alternatief voor kaasfondue!"

Kaasmeester Frédéric Van Tricht l Kaasaffineurs Van Tricht http://www.kaasaffineurs-vantricht.be

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - Visserij 199 - 9000 Gent - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia - Site by 2Mpact