CHEF vd Week Donald Deschagt over zeewier

image Printervriendelijke versie

"Ik werk al acht jaar met zeewier. Het was prof. Colin Janssen van de UGent, een specialist in zeewier, die mij de aanzet gaf. Het is hét voedsel van de toekomst! Super gezond, boordevol eiwitten en omega-3 vetzuren en een prima vleesvervanger. In Azië hebben ze er een lange traditie in. Denk maar aan de nori zeewiervellen waarin sushi gedraaid wordt en de kombu voor de dashibouillon. Bij ons is er geen traditie. Nochtans leven in de Noordzee veel soorten wier, bij Cap Gris Nez groeit zelfs kombu. Wier is een duurzaam streekproduct waarvan er meer dan genoeg van in onze Noordzee zit.

Ik ga wier knippen op de golfbrekers. Weldegelijk knippen want zo kan het wier verder blijven groeien. Heel belangrijk: neem nooit op het strand aangespoeld wier mee, dit is immers al aan het rotten. In Zeeland is er een wakamékwekerij en ook voor Nieuwpoort is een zeewierkwekerij opgestart.

Net als alle groenten heeft zeewier zijn seizoen. Wakamé is er door de kweek het hele jaar en te koop in speciaalzaken, sommige vishandels en binnenkort - daar werken we aan - ook in enkele supermarkten. Koop wel het verse of gedroogde wier, niet de fluogroene salade die je vaak vindt, daar kun je weinig mee.

Verse wakamé stoof je zoals spinazie of meng je als smaakmaker door bereidingen met wortel of bloemkool. Je kunt het - alle zeewier trouwens - ook perfect drogen: verdeel het verse wier over een bakplaat met bakpapier en zet een uur in de oven op 60°C, haal uit en verpulver. Zeewier is pure umami, met het poeder geef je eten onmiddellijk een subtiele extra smaak waardoor je kunt minderen met zout. Van dulse en zeesla maak je een heerlijk tapenade en zeesla kun je ook perfect verwerken in pesto. Het gezeefde kookwater van zee-eik doe ik in mijn brood waardoor er minder zout en gist in moet. En... combineer zeewier ook eens met zilte groenten als zeekraal en lamsoor, het resultaat is een supersalade!"

www.lehomardetlamoule.be & https://www.facebook.com/Seaweedchef/

Van Donald verscheen net het boek 'Zeegroenten, koken met algen en wieren'. Een ideaal boek voor wie aan de slag wil gaan met deze zilte groenten. Je krijgt een overzicht en uitleg van de bij ons meest voorkomende wieren met aanwijzingen hoe ze te verwerken en bewaren en een heleboel recepten waarmee je meteen aan de slag kan. Leuk om weten: tijdens de zomer kan je ook mee met Donald op zeewierwandeling, alle info op de site.

Zeegroenten, koken met algen en wieren, Donald Deschagt, Standaard Uitgeverij, 24,99 euro. Te koop bij bol.com, via deze link

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners