CHEF vd Week Seppe Nobels over kiemen

image Printervriendelijke versie

"Elke pit of zaad kun je laten ontkiemen: mosterdzaad, pompoen-, zonnebloem-, pijnboompitten. De enige vereiste is voldoende licht, verse lucht en luchtcirculatie. Een vensterbank is ideaal. Koop je zaden/pitten wel in een biowinkel, zo ben je zeker dat je vertrekt van een goed product.

Praktisch nu: neem een handvol zaden en spoel ze enkele keren met fris water, laat wat uitlekken en doe ze in een glazenbokaal die je afsluit met een stukje stof en een elastiekje. Draai de bokaal om en zet hem in een hoek van 45°, zo kan er lucht in en vocht uit. Het allerbelangrijkste is de zaden - met de al gevormde kiemen - 's morgens en 's avonds te spoelen in fris water. De zaden zijn eigenlijk in slaap en door ze te spoelen en op te warmen gaan ze ontwaken. Het zijn levende organisme en als je ze niet voldoende spoelt, gaan ze fermenteren en dan is het om zeep want dan gaan ze rotten.

Pompoen en zonnebloem ontkiemen na 2 à 4 dagen, pijnboom en mosterd na 4 à 6 dagen. Ze bewaren erna nog 2 à 3 dagen in de koelkast. Mosterdzaad wordt heel intens en pittig, pijnboompitten heel notig en zoet. Zonnebloem is lekker op een salade van witte kool, abdijkaas en gegrilde kip. Laat wel geen grote hoeveelheden ontkiemen, beter is regelmatig nieuwe én andere zaden te gebruiken, zo kun je ook afwisselen. Heel leuk is er de kids bij betrekken, zo leren ze bijna spelenderwijze iets zelf telen en gezond eten.

En, ontkiemde zaden hebben 70% meer voedingswaarde en smaken super! Weet je dat vogels zaden oppikken en ze bewaren in hun keelholte waar ze ze spoelen en laten ontkiemen om ze dan pas op te eten!"

Chef Seppe Nobels, Graanmarkt 13 (Antwerpen) www.graanmarkt13.com

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners