CHEF v/d Week Kim Devisschere over waterkers

image Printervriendelijke versie

"Waterkers is een van mijn lievelingsgroenten. Jammer genoeg wordt ze vaak vrij saai gebruikt in soep, nochtans is het een veelzijdige en supergezonde groente die pit brengt in gerechten.

De pittigheid komt van de wisselwerking tussen de bodem en het water. Waterkers groeit enkel in zuiver stromend water. In heel wat snelstromende beken vind je de wilde waterkers, maar snijden - nooit de wortel uittrekken! - mag je enkel na toestemming van de eigenaar van de beek. In natuurgebieden mag je nooit wildplukken. Nu zijn er ook heel wat goede kwekers. De blaadjes bevatten meer vitamine C dan citrusfruit en hebben een zuiverende werking. Verwar waterkers (cresson) niet met tuinkers (cressonette) dat op matjes wordt gekweekt, kleine blaadjes heeft en weinig smaak.

Koop steeds waterkers met volle groene, vlezige blaadjes, die hebben een lekkere pittig peperige smaak, gebruik ze dus wel zuinig. Met 1 botje waterkers heb je voldoende voor 4.Waterkers bewaar je koud ca. 2 dagen: spoelen, voorzichtig drogen en openleggen in een schaal zodat de blaadjes niet op elkaar drukken.

Een simpel gerechtje dat ik vaak thuis voor vrienden maak, is aardappelen garen op zout in de oven, ze opensnijden, het kruim uitscheppen, mengen met zure room en een sjalotje, opnieuw vullen en afwerken met waterkers. Gebruik steeds zure room, zijn vettigheid vangt de pittigheid van de waterkers op.

Heel fris is een toast of een kraakverse pistolet beleggen met verse geitenkaas, radijs en waterkers. Of meng voor een pittig broodbeleg waterkers met boter, mierikswortel en chili. Glaasje witte wijn erbij en op een zomers terras... je mag me steeds bellen!

Bloemkoolsoep kan best zwaar zijn, afwerken met waterkers geeft ze frisheid.

Waterkers over, maak een coulis door de blaadjes te mixen met groentebouillon. Laat je het invriezen dan heb je een granité die heerlijk smaakt bij rauwe vis en... aardbeien."

Kim Devisschere
Restaurant Roots, Gent www.rootsgent.be

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners