CHEF vd Week Bruno Timperman over daslook

image Printervriendelijke versie

"Daslook is een voorjaarskruid met een heerlijk fris bieslook-knoflookachtig aroma. Het is een plantje uit de alliaceae-familie waartoe ook ui, prei en sjalot behoren, dat groeit in schaduwrijke loofbossen tot pakweg begin juni, maar je kunt het ook kweken in de tuin. Eenmaal je het in de tuin hebt, heb je het voor jaren want het woekert. Het woord ‘das’ in de naam verwijst naar het feit dat dassen vaak onder de plantjes hun hol hebben.

Het fijne lookaroma komt het best tot zijn recht als je het kruid heel vers eet of heel kort verhit. Hoe kleiner de blaadjes hoe scherper de looksmaak, hoe groter hoe milder. Kleintjes gebruik ik rauw als garnering, grote sauteer ik als spinazie in wat boter of ik maak er pesto van. Wrijf in een vijzel een 10-tal blaadjes glad samen met wat zout, enkele ansjovisjes (voor de umami), geroosterde pijnboompitten terwijl je er olijfolie bijgiet om te binden. Grote blaadjes kun je ook krokant bakken: over een bord plasticfolie spannen, inwrijven met een filmpje olijfolie, de blaadjes mooi vlak erop leggen en ca. 3 min. in een microgolf op 650 watt zetten. Neem de krokante blaadjes voorzichtig van de folie en werk er gerechten mee af.

Daslook is ook heel geschikt om er een aromatische olie mee te maken: mix een handvol blaadjes samen met olijfolie, ca. 10 min. zachtjes verwarmen (de chrorophyl kruipt in de olie) en daarna langzaam (niet duwen) laten uitlekken door een neteldoek. Ideaal om lentegroentjes als jonge prei, bosuitjes en groene asperges te grillen. Wrijf ze in met een mengeling van boter, kippenbouillon en wat daslookolie.

Ook lekker is als je op de BBQ een lamsbout langzaam laat roosteren er een met olijfolie ingewreven bundeltje daslook naast leggen, het mag een beetje zwart worden. De bloemstengel van daslook heeft mooie witte bloempjes die naar look smaken met een klein zoetje. Ik gebruik ze om salades mee extra smaak te geven. De zaadjes kun je opleggen als kappertjes: eerst wat laten trekken in grof zout, afspoelen en bewaren in azijn. Daslookkappertjes geven in de winter pit aan geroosterd varkensvlees en groenten."

Chef Bruno Timperman, Bistro Bruut, Meestraat 9, 8000 Brugge, www.bistrobruut.be

TB. Zelf daslook plukken in het wild doe je beter niet, want daslookblaadjes lijken bijzonder goed op lelietje-van-dalen, herststijlroos en gevlekte aronskelk en die zijn allemaal giftig.


 

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners