Davy Schellemans van Veranda over aardpeer

image Printervriendelijke versie

"Aardpeer is een beetje de kameleon onder de groenten, je kunt er alle kanten mee uit en hij past bij zowat alles van vlees over wild tot vis. Aardpeer schommelt qua smaak tussen artisjok en champignon, vandaar het Engelse Jerusalem artichoc. De Fransen noemen hem dan weer topinambour.

De volle, zoete smaak maakt dat hij ook lekker is in combinatie met karamel of chocolade. Een ijs van aardpeer is heerlijk en supermakkelijk: goed gaarkoken in melk, door een zeef duwen en van het vocht ijs draaien.

Aardpeer is ook perfect rauw te eten. Gebruik wel superverse stevige en glanzende exemplaren, borstel ze schoon en... eet ze uit het vuistje. Of snij ze in dunne plakjes die je aanmaakt met olijfolie en een lekkere azijn en meng ze door een salade. Gefrituurd zijn het 'gezonde' chips of geven ze bite aan een gerecht: dunne plakjes afhalen met een dunschiller, even spoelen, goed afdeppen en krokant bakken in wat olie op 160°C.

Lekker én makkelijk is aardperen besprenkelen met olijfolie, bestrooien met zeezout, op hun geheel 15 minuten roosteren in de oven, in twee snijden en het vruchtvlees uit de schil scheppen en verder verwerken tot puree. Laat de schil drogen, schep er de puree in en serveer als krokant hapje. De puree doet het trouwens ook prima bij wild en vis.

Aardpeer is zeer voedzaam en licht verteerbaar. Ze bevat inuline, een suiker die in de dikke darm wordt omgezet tot zuren die de darmflora gunstig beïnvloeden. Het wordt ook als glucosevervanger gebruikt bij de behandeling van suikerziekte. Goed om weten: de inuline, zet de darmflora aan tot activiteit en veroorzaakt ... winderigheid. "

Chef Davy Schellemans, www.restaurantveranda.be

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners