Proefwerk

Slow vs snel

Vaste waarden in mijn keuken zijn mijn snelkoker en mijn Crock Pot ofte ‘slowcooker’. Sinds kort zitten ze allebei netjes opgeborgen in de kast en staat er een nieuwe pot mooi te wezen bovenop mijn werkblad: de Express multicooker van Crock Pot die slow en snel verenigt met nog een aantal extraatjes bovenop. TVT-smaakmaker Tine Bral

Slow cooking doen we al eeuwen. De pot stond uren te pruttelen op het vuur of werd in de gemeenschappelijke oven gezet. Mijn oma zwoer bij haar Aga om stoofrecepten langzaam in de oven te garen. Ik moet me, zoals de meeste thuiskoks zonder superoven, 'behelpen' door mijn stoofpotten langzaam te garen op mijn fornuis. En dan durft er al eens iets aanbranden omdat ik met andere dingen bezig ben en vergat om tussenin de pot te checken en water bij te voegen. Voor mensen zoals ik is een slowcooker als de Crock Pot een heerlijke uitvinding. De pot gaart je gerecht langzaam zonder dat je moet controleren of bang zijn van aanbranden.
Mijn slowtoppers zijn ondertussen varkenswangetjes, goulash, risotto en het beroemde Provençaalse lamsgerecht 'le gigot de sept heures'.

Mijn snelkoker gebruik ik heel vaak omdat ik zo in ca. 30 min. een lekker én gezond gerecht klaar heb. Omdat je kookt met relatief weinig vocht blijven de producten mooi intact en behouden ze al hun vitamines, mineralen en aroma's. Doordat je eigenlijk stoomt is alles aanzienlijk sneller klaar, je bespaart dus flink wat kooktijd - die kan tot 70% korter zijn dan bij gewoon koken - waardoor je minder energie verbruikt. Mijn snelkooktoppers die anders toch wel minstens 11/2 uur moeten garen zijn: stoverij (runds, varken en lam), osso bucco, ratatouille (de groenten blijven mooi beetgaar), rode kool (in 10 min!), kipragout met groenten (een prima pastasaus) en natuurlijk soep. Erwtensoep die anders makkelijk 2 uur moet sudderen, maak ik in 45 min., alle andere soepen zijn klaar in 15 à 20 minuten.

Had mijn 'oude' Crock Pot slechts twee kookstanden, een warmhoudstand en een timer, en moest mijn snelkoker op het vuur om onder druk te komen, de multicooker van Crock Pot heeft een keuze aan mogelijkheden. Naast slow en snel - waarbij je kunt kiezen voor kip, vlees, groenten, soep,... - kun je er ook aanbrandloos rijst in koken, stomen en zelfs yoghurt maken. Handig is de bruin/sauteer functie waarmee je vlees eerst kunt aanbakken in de pot zelf - vroeger moest dat in een bakpan op het vuur - waarna je alle andere ingrediënten en een weinig water of andere vloeistof toevoegt waarna je slow of snel verder gaat. Ik ben wel heel zuinig met specerijen en verse kruiden, breng de gerechten - zowel slow als snel - liever eenmaal gaar op smaak. Op de yoghurt en de uitstelfunctie na probeerde ik alles uit en naast slow en snel werd ook de stoomfunctie - voor groenten en vis - een favoriet.

(op de foto gevulde kwartels met stoemp van vergeten groenten en spruitjes met spek uit de Crock Pot 2.0. Kwartels slow, groenten snel.)

 

 

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners