CHEF vd week Olly Ceulenaere over kweepeer

image Printervriendelijke versie

"Ooit had ik een Parijse vriendin die een geur meedroeg waarvan ik telkens gek werd... Toen ik later in de kelder van een restaurant tussen hardwerkende, zwetende kerels diezelfde geur rook, wist ik even niet wat me overkwam! Het bleek de 'zalige' geur van kweeperen! Mijn vriendin bewaarde er schijnbaar enkele in haar kleerkast, waardoor haar kleren die zoete, onweerstaanbare geur kregen.

Tot zover mijn eerste kennismaking met deze wat rare, bitterzure, oneet-, onsnij- en onschilbare 'vergeten' vrucht. Dé te nemen kaap is natuurlijk: hoe schil ik deze harde peer! Mijn trucje is simpel en huiselijk: de snelkookpan. Leg de kweeperen in een bodempje water in de pan, breng onder druk, laat 5 minuten sissen, haal uit, schrik ze onder koud water en ze laten zich moeiteloos schillen, ontpitten en verder verwerken.

Wil je ze hartig, snij ze in partjes, bak ze in een beetje boter mooi goudbruin en bestrooi met peper en zout. Ga je voor zoet, laat de stukjes nog een uurtje koken in wat water, haal uit en zoet met wat suiker. Het kookvocht is meteen dé basis voor een lekkere limonade: doe wat honing bij het kookvocht, laat afkoelen, leng aan met spuitwater en je hebt een megalekkere limonade!

Een favoriet kweepeergerechtje heb ik niet, want wat je ook klaarmaakt met kweepeer... het resultaat is steeds een boeiende, unieke, aromatische smaak met een klein zuurtje, die perfect past bij wild, kaas, yoghurt, varkensvlees, vis en - voor mij dé max - bloedworst."

Olly Ceulenaere, Publiek, Ham 39, 9000 Gent, www.publiekgent.be

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners