De French Dip Het cultbroodje van L.A. wordt 100 jaar

image Printervriendelijke versie

Een van Los Angeles’ iconen, het restaurant Philippe The Original vierde onlangs zijn 110e verjaardag. Toevallig viel dat samen met de 100e verjaardag van een klassieker uit L.A.’s culinaire erfgoed: de French Dipped Sandwich, kortweg French Dip genoemd, een uitvinding van het huis. Althans dat beweren ze bij Philippe. TVT-smaakmaker Nathalie Bevernaegie

Wekelijks gaan hier tot 20,000 broodjes over de toonbank De cultsandwich is een broodje belegd met flinterdunne sneetjes rosbief of pastirma, varkens- of lamsgebraad dat vervolgens in braadjus wordt gedopt. Bij Philippe eet je de sandwich op traditionele wijze met pickles (augurken) ajuin, olijven en de pikante mosterdsaus van het huis. Je kan je dip hier ook single of double dipped krijgen. Dubbel betekent dat zowel de boven- als onderkant van het broodje gedrenkt is in jus. Niet echt geschikt voor knoeiers zoals ik.

Een gelukkig ongeluk
Toch ontstond het gerecht juist door een ongelukje van de chef. Op een dag in 1918 liet de eigenaar, Parijzenaar Philippe Mathieu, het broodje van een klant vallen in een pan met braadjus. Philippe wilde meteen een ander bereiden maar de klant - een politieagent met haast – vond dat niet nodig en at het broodje ‘met jus’ op. De volgende dag kwam hij terug met enkele collega’s die allen een dipped sandwich bestelden en de rest is geschiedenis. Nadat Mathieu de zaak in 1927 verkocht, bleef het restaurant in handen van dezelfde familie Binder-Martin die nog steeds de traditie van de French Dip voortzet.

Een hap nostalgie
Philippe is een van die zeldzaam overgebleven volksrestaurants waar stoere baseballfans aan formicatafels zij aan zij zitten met zakenlui, artiesten, huismoeders, Mexicaanse arbeiders en Chinese kruideniers. Het is een bonte mengelmoes, net als L.A. Hele generaties Angelenos komen naar hier voor ontbijt, een snelle hap, de goedkoopste koffie van de stad (45 cent) maar vooral voor hun legendarische French Dip vergezeld van een stevige brok nostalgie. Aan de muren hangen foto’s uit de oude doos en aan de ingang staan de telefooncellen van weleer. De vloer is bedekt met zaagmeel zoals in de vroegere dive bars uit Texas.

Voor de meesten staat Philippe gelijk met jeugdsentiment. “Ik kom hier al 60 jaar” zegt een bejaarde man naast mij terwijl hij zijn met braadjus besmeurde vingers aflikt. “Als kind kwam ik hier met mijn ouders en nu kom ik met mijn kinderen en kleinkinderen. Het is een familietraditie.” De sfeer is inderdaad familiaal. Het vriendelijke personeel kent trouwe klanten bij naam en vice versa. Ik kijk ontroerd toe hoe sommige klanten hun favoriete diensters met bloemen feliciteren voor de 110e verjaardag van het huis.

Rivalen
Elders in downtown, bij Cole’s, beweren ze van in 1908 al een dipped sandwich te hebben bereid op vraag van een klant met slechte tanden. Dat zou dan tien jaar vroeger zijn dan bij Philippe. De vraag is dan waarom het een French Dip heet? Feit is dat beide eethuizen even oud zijn en even diep geworteld zitten in de cultuur en geschiedenis van de stad. Het historische cafe Cole’s - een beschermd monument - roept met zijn lederen banken en decor uit het begin van de vorige eeuw de sfeer op van een saloon uit de Far West.
Achteraan is er nog een speakeasy, een verborgen bar uit de tijd van de prohibition, toen alcohol verboden was. Vaste klanten kregen steevast een ‘extraatje’ in hun koffie. Beruchte gangsters waren hier kind aan huis. Het lijkt ook alsof Al Capone hier elk moment kan komen binnenvallen. Vandaag is het een plek waar Angelenos na het werk afzakken voor een French Dip die ze doorspoelen met een van de beroemde cocktails.

Mysterie
Wie de beste French Dip maakt, is een kwestie van persoonlijke smaak. Zelf vind ik de pastrami dip van Cole’s het lekkerst. Cole’s serveert de braadjus apart zodat je zelf het ‘vochtgehalte’ van je brood bepaalt. Je hebt ook de keuze tussen een half of heel broodje. Een hele sandwich is naar onze normen bijna een half stokbrood met meerdere lagen vlees ertussen.

Maar wie is nu de uitvinder van de French Dip? Bij elke mijlpaalverjaardag van Philippe of Cole’s wordt er in de lokale pers telkens weer hevig over gedebatteerd. Angelenos liggen er niet wakker van, maar wie wel wakker geschoten zijn, zijn de Italianen die met een Italian Dip in panini-versie hun Franse kameraad concurrentie proberen aan te doen. Wie weet, lanceer ik binnenkort misschien wel de Belgian Dip met ‘américain’.

Waar eten?
Philippe The Original: 1001 North Alameda St., Downtown Los Angeles. Dagelijks open van 6u tot 22u.
Cole’s : 118 East 6th Street, Downtown Los Angeles. Op weekdagen is de keuken open van 12 u tot 1u ’s ochtends. In het weekend vanaf 11 u.

foto's: <a href=" www.detafelvantine.be="">Nathalie Bevernaegie

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners