Lieve gasten aan de tafel van Tine

image Printervriendelijke versie

Het lukt me maar niet een kerststukje voor de tafel te maken, hoe hard ik ook doorwerk. Gelukkig is Tine een goede gastvrouw; als u het van mij moest hebben, zat u zo onderhand heel ongeduldig en chagrijnig van de honger uw servet op te knagen. Ik heb wél een goed excuus: ik ben heel hard bezig met een vers boek en kan eigenlijk niets anders doen dan daaraan werken. Geen kerststukje dus, maar om het goed te maken krijgt u voor de kerst alvast een recept uit het boek. Het past heel goed in een kerstmenu. Romig, kerstwit en zo gemaakt.
Ik wens iedereen een smakelijke, vredige en mooie kerst.
TVT-smaakmaker Mari Maris

Romige pastinaaksoep

Ingrediënten:
2 à 3 pastinaken
3 sjalotten, gesnipperd
1 volle theelepel ras el hanout
4 tenen knoflook, fijngehakt
2 dl room
1 (kleine) stukje olie muskaatnoot
ca. 40 g boter
neutrale olie (bijvoorbeeld druif)
2 volle theelepels komijnpoeder
eventueel: crème fraîche

Houd een kwart pastinaak apart en snijd de rest klein.
Smelt de boter in een pan met dikke bodem en fruit de sjalot erin. Voeg als hij glazig is pastinaak, ras el hanout en knoflook toe. Schep goed om en fruit een paar minuten, maar voorkom kleuren. Voeg foelie, room en 9 deciliter water toe. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat in 30 minuten zachtjes pruttelen en iets inkoken.
Rasp ondertussen de apart gehouden pastinaak heel fijn.
Pureer de soep, voeg de geraspte pastinaak toe en maak op smaak met geraspte nootmuskaat en peper & zout, misschien nog een beetje ras el hanout.
Wie een nog romiger soep wil, smelt er vlak voor serveren een lepeltje crème fraîche in, of schept dat in de volgeschonken kommen.
Fruit terwijl de soep opstaat het komijnpoeder in een zo klein mogelijk pannetje. Draai het vuur uit zodra hij gaat geuren en meng er al roerend een dun straaltje olie bij tot het een mooi, geurig geheel is.

Pastinaakchips

1 pastinaak, hoe langer hoe beter, in de lengte met de dunschiller of op de mandoline in tagliatelle. Reken ongeveer 5 sliertjes per persoon.
Frituur in kleine porties tegelijk goudgeel en laat goed uitlekken op keukenpapier. In een goed afgesloten trommel blijven ze wel een dag goed, dus u kunt ze vast voorbereiden.

Afmaken: Schenk de soep in kommen en schenk-zwier er een straaltje komijnolie in. Neem 4 à 5 lange chips, leg die kruislings over de randen van de kommen en zet een pluk op dit pastinaakbuggetje. Of zet ze in elk geval zo rechtop mogelijk in de soep zodat ze niet meteen nat worden.

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners