Korte dagen, lange avonden

image Printervriendelijke versie

Buiten wordt het steeds een beetje minder aantrekkelijk, steeds een beetje kaler en vroeger donker. Heerlijk. Als je niet in de tuin hoeft - of kunt - werken, is er eindelijk tijd om lekker binnen te zitten. Je verheugen op een nieuw jaar. Plannen maken. Zodat straks in het voorjaar, als de groene vingers gaan jeuken, het tuinplan klaarligt. TVT-smaakmaker Mari Maris

Dat klinkt misschien wat overbodig, maar een beetje weten wat je waarom plant, vergroot de kans op een goede oogst aanzienlijk.Ook zonder er een enorme studie van te maken, is het slim om een plan te hebben voor kloppende gewasopvolging. Zo zorg je dat de aarde steeds klaar is voor de volgende groente en dat gewassen die elkaar gunstig beïnvloeden, ook echt naast elkaar komen te staan. Bijvoorbeeld door te bedenken of je wel of geen ‘hutspotbed’ aanlegt waarin de wortel de ui kan beschermen tegen de uienvlieg, en de ui de wortel tegen de wortelvlieg. En dan lekker eindeloos grasduinen door het zaadaanbod tot je een ideaal zaaipakket in huis kunt halen. 


Bij Tine aan tafel zijn we liever niet te lang van stof. We willen immers gewoon lekker eten, daarom zal ik hier niet eindeloos uitwijden over het maken van zo’n plan. Daar zijn lekkere dikke boeken voor; ik heb het assortiment zelfs nog een beetje uitgebreid. Mijn verse boek is een dagboek waarin de tuin een belangrijke rol speelt. Het geeft zaai- en tuininstructies op de dagen dat het aan de orde is. Maar natuurlijk ook recepten: voor iedere dag een maaltje. Want het voornaamste doel van al dat getuinier is toch dat er iets lekkers op tafel komt. Daarom eerst maar een voorproefje, een recept uit november:

Crispy Parmezaanpompoen met pieperpuree

voor de pieperpuree:
400 g aardappelen
300 g koolrabi, in brunoise
½ bosje peterselie, gerist en gehakt, en houd een handje apart 2 tenen knoflook, fijngesneden
olijfolie

Breng een ruime pan water aan de kook met zout en doe de aardappelen erin. Doe de koolrabi in een fijn stoommandje en zet dat erop. Leg de deksel erop.
Haal de koolrabi er na zo’n 10 minuten, als hij smaakgaar is, uit.
Begin als de aardappelen op staan aan de pompoen.
Pureer terwijl die gaart bijna alle peterselie en de knoflook met zoveel olie dat het pakt. Voeg daarna meer toe, tot het dikke, groene olie is.
Giet de gare aardappelen af en laat ze uitdampen in een vergiet. Veeg de pan droog en zet terug op het vuur. Doe de aardappelen, driekwart van de peterselieolie en de helft van de koolrabi erin.
Stamp tot puree en maak op smaak met peper & zout.
Meng de laatste koolrabi en eidooiers die over zijn van de pompoen erdoor en laat even staan met gesloten deksel.

Variaties
- Meng op het laatst, voor een funky kleurtje en extra smaak ¼ tot ½ fijngesneden rodekool door de puree. Gebruik dan eventueel iets minder koolraap.
- Bak als de puree klaar is 150 gram staand gehalveerde (kastanje)champignons snel op hoog vuur. Schep ze naast de puree.

voor de crispy Parmezaanpompoen: 

3 tenen knoflook, fijngehakt
ca. 700 g pompoen van een stevige soort, zoals hokkaido of butternut, in mooie parten van 1,5 cm op het dikste stuk
1 à 2 el citroensap of (kruiden)azijn
2 eiwitten (de dooiers kunnen door de puree)
ca. 75 g geraspte Parmezaan (olijf)olie

Verwarm een ruime koekenpan (of twee koekenpannen) met een beetje olie. Voeg de knoflook toe en leg de pompoenparten er zo in dat ze een laag vormen. Maal er peper & zout over en fruit ze op middelhoog vuur.
Druppel er, na paar minuten, als ze beginnen te kleuren citroensap of azijn over en draai dan om. Maal er weer peper & zout over en bedruppel naar smaak met nog een beetje zuur. Als de parten wanneer de onderkant licht begint te kleuren nog net niet beetgaar zijn, blust u ze af met een klein schutje water zodat de stoom ze iets verder gaart.
Haal de pompoen uit de pan en leg de parten uit elkaar op een plank zodat ze niet verder garen. De pan kan blijven staan.
Klop in een diep bord de eiwitten los met Parmezaan en peper & zout.
Haal de parten pompoen als ze lauw – of kouder – zijn door het eiwitmengsel.
Verwarm ondertussen nog een beetje olie in de koekenpan en bak de pompoen er in circa 2 minuten per kant goudgeel en knapperig in.

Afwerking:
Schep (in een stekertje) een hoopje puree ‘op 10 uur’ en schik de pompoen er in een waaiertje tegenaan. Schenkdruppel er een beetje peterselie-olie omheen.

Wijnsuggestie:
Zachte en volle witte wijn (Chenin blanc uit Zuid Afrika of volle pinot blanc).

‘Mari plukt de dag’ ligt als het goed is vanaf nu bij uw boekhandelaar en is natuurlijk ook via de Tafel van Tine te bestellen via bol.com

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - Visserij 199 - 9000 Gent - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia - Site by 2Mpact