Groenten uit Valencia

image Printervriendelijke versie

Tussen tuin, dinergasten en boekschrijverij bleef er eenvoudig niet genoeg tijd over om bij Tine aan tafel te schuiven, maar nu zit uw groenteboerin midden tussen de Valenciaanse boeren, een mooi moment om het weer eens over groenten te hebben. TVT-smaakmaker Mari Maris

Valencia mag inmiddels ook bijna overspoeld worden door toerisme (drukker moet het hier echt niet worden, ik ga er zo min mogelijk uitnodigends over zeggen. Ook al is het de leukste stad van Spanje), als je de brug overfietst kom je in een andere wereld. Die heet ook Valencia, maar bestaat uit dorpjes die deel uitmaken van een natuurgebied met een meer zo groot als de stad zelf. Het wordt gevoed door twee rivieren en, rijstewater. Het gebied eromheen is niet alleen een perfecte habitat voor allerhande vogels maar ook voor boeren; op akkers die vaak niet groter zijn dan mijn moestuin verbouwen ze tomaten, aubergines, asperges, artisjokken, courgettes en pompoenen, maar vooral heel veel rijst. Ruim 14.000 hectare, dat telt wel als veel. Die rijstvelden worden met een ingenieus, eeuwenoud systeem twee keer per jaar onder water gezet met water uit het meer. Als de boeren er in het voorjaar en de nazomer weer bij moeten om te planten en oogsten gaat het water weer terug naar het meer.

Valencia is niet alleen de stad van de olienootjes, sinaasappels, mandarijnen, chocola (of kent u dat liedje niet?) maar ook de geboortegrond van de paella. Logisch ook, alles wat erin gaat groeit hier, de rijstvelden grenzen zowat aan zee, vruchtbare grond en het zachte klimaat zorgen voor de groenten en een kipje scharrelt altijd wel ergens voorbij. Dat loopt maar rustig verder, er is namelijk ook een traditionele paellla waar ik mijn veganeusje niet voor op hoef te halen.

Groentepaella
4 tenen knoflook, fijngesneden
1 aubergine, in blokjes
2 rode paprika’s, in blokjes
150 g sperziebonen
150 g grote witte bonen (olifants- of iets dergelijks)
ca. 6 artisjokharten, gehalveerd
3 Valenciaanse tomaten (nee hoor, als ze maar goed rijp zijn), in parten
400 g paellarijst
1 mespunt gerookte pimentòn (picante, als u wilt)
klein mespuntje kruidnagelpoeder
plukje saffraan
olijfolie
én aîoli, ja echt, dat serveren ze bij de rijst. En zo gek is dat niet, mét mayonaise is immers alles lekker, zeker als er ook nog veel knoflook in die mayonaise zit.
eventueel:
ca. 1 l groentebouillon
Spaans pepertje, naar smaak met of zonder zaad, in fijne ringen

Verwarm een ruime scheut olijfolie in een paellapan (een koekenpan kan ook prima hoor). Fruit daar de knoflook in en voeg als die glazig is de rijst, kruiden en helft van de groenten toe. Fruit een paar minuten en voeg als de rijst glanst ongeveer 1 liter water of bouillon toe tot alles een vingerkootje onderstaat (de paellero zeggen ‘tot de handvatten’). Laat 10 minuten pruttelen op redelijk hoog vuur, schud of schep een paar keer goed om, draai het dan laag, niet meer roeren zodat zich op de bodem een dun korstje kan vormen, schik de rest van de groenten erop en laat in nog ongeveer 10 minuten garen: als het vocht is opgenomen is het klaar, we zijn uit op een smeuïg, maar niet nat, gerecht.
Laat als de paella zover is een paar minuten rusten en serveer in de pan. Mét aîoli.

Variaties: bij u is het paddenstoelenseizoen begonnen, als die hier ook zouden groeien, weet ik zeker dat ze er ook in zouden gaan . . . Sowieso is het heel logisch om de groenten aan te passen aan wat het seizoen biedt, varieer bijvoorbeeld met snijbiet, courgette, groene asperges en wat u verder verzint.

TVT-smaakmaker Mari Maris

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners