Ontdek de Bulgaarse wijn op Megavino

image Printervriendelijke versie

Frankrijk, Spanje, Italië, minder voor de hand liggende landen als Oostenrijk en Libanon, of het verre Californië, allemaal waren ze al gastland in het 19-jarig bestaan van de grootste wijnbeurs in de Benelux. Maar een land uit het voormalige oostblok? Dat ontbrak nog. Met Bulgarije wordt niet alleen dat gat opgevuld maar weet Megavino ook het snelst groeiende land uit dat voormalige oostblok te strikken.

De geschiedenis van de wijnbouw in Bulgarije is onlosmakelijk verbonden met die van het land. Tot 1989 heerste er een communistisch regime en werden de druiven tegen een vaste prijs verkocht aan de staat. De wijnproductie bestond in het maken van grote volumes die voornamelijk naar Rusland, Polen en andere Oostbloklanden werden geëxporteerd. Vanaf de jaren 1970 ging men hulp zoeken bij Amerikaanse oenologen om de kwaliteit van de wijn te verbeteren. Het resultaat was dat begin de jaren ‘80 Bulgarije één van de grootste wijnexportlanden was met Engeland als de grootste afnemer.

In 1989, na de val van de muur in Berlijn, werd het Bulgaarse staatshoofd Todor Zhivkov afgezet en werd Bulgarije een democratische meerpartijenrepubliek. De wijnproductie stortte in elkaar. Dit kwam doordat de gronden terug werden gegeven aan hun oorspronkelijke eigenaars die plotseling land en wijngaarden kregen waarmee ze niet wisten wat aan te vangen. Men had immers niet de kennis om druiven te telen noch om wijn te maken en ook materiaal ontbrak. Hierdoor kwamen de wijngaarden letterlijk in verval.

In 2000 kwam er een kentering door speciale agrarische steunprogramma’s om het maken van wijn te bevorderen. In 2007 wordt Bulgarije lid van de Europese Unie en sindsdien kan het rekenen op Europese landbouwsubsidies wat de wijnproductie positief gestimuleerd heeft. Vandaag zijn het kapitaalkrachtige bedrijven en individuen die vanaf nul nieuwe wijndomeinen beginnen. De meeste domeinen zijn niet ouder dan tien jaar en het grootste deel van aanplant is dan ook relatief jong.

Op Megavino pakt Bulgarije uit met een centrale stand waar een twintigtal producenten, zowel gevestigde waarden als nieuwe domeinen, present tekenen. Een buitenkansje voor de wijnliefhebber om die nieuwe Bulgaarse wind in het glas te kunnen ontdekken!

Megavino 2017
van 20 tot 23 oktober in Paleis 3 van Brussels Expo.
Openingsuren: Vrijdag 20/10 van 18 tot 22u30 Zaterdag 21/10 van 11 tot 19u00 Zondag 22/10 van 11 tot 18u00 Maandag 23/10 van 10 tot 18u00 Toegang: 12€ pp online, 15€ aan de kassa, degustatieglas en beursplan inbegrepen
www.megavino.be

 

 

Boho, het nieuwe biostreekbier


adv 
In het koninkrijk van het bier laten biobieren het minst van zich horen, maar toch zijn ze steeds talrijker. Nu is het Boho van Belgian Brew Factory dat zijn intrede doet op de Belgische markt... lees meer

 

 

 
 
de tafel van Tine - Visserij 199 - 9000 Gent - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia - Site by 2Mpact