Mega wijnfeest met Belgische bubbels

image Printervriendelijke versie

Megavino bestaat 20 jaar. Reden tot feest dus. Uiteraard met meer wijnproducenten, meer wijnen, meer bier, meer spirits, meer workshops… maar ook met een verbazend klein landje als gastland: België. Een dwergje in wijnland, maar wel eentje dat elk jaar groeit en vooral elk jaar betere wijnen produceert. Onder het motto ‘size doesn’t matter’ stelt Megavino dit jaar de beste Belgische wijndomeinen in een aparte grote stand.

Twintig jaar geleden had in Brussel voor het eerst Megavino plaats. De ambitie van de organisatoren was duidelijk: de grootste wijnbeurs worden in de Benelux. En of het gelukt is! Op de feesteditie zullen straks zo’n 340 wijnproducenten uit de gehele wereld hun beste wijnen laten proeven aan meer dan 30.000 bezoekers.

In de Wikipedia-lijst van wijnproducerende landen 2014 staat ons land op de 59ste plaats, net na Israël en voor Letland. Niet meteen indrukwekkend dus. Ook de Belgische wijnproductie is niet meteen als mega te omschrijven. Vorig jaar stond er 845.078 liter op de teller, in het topjaar 2015 was dat net iets meer dan 1 miljoen liter. Ter vergelijking: onze zuiderburen produceerden vorig jaar 3670 miljoen liter.

Maar gelukkig hebben onze wijnbouwers een andere troef: kwaliteit. Wat ooit begon met een paar vrienden die de Hagelandse wijn nieuw leven wilden inblazen, is vandaag een volwassen sector waar zo’n 130 – Vlaamse en Waalse – wijnbouwers deel van uit maken. Door professionalisering en toegenomen know how slagen zij er in om elk jaar betere wijnen te maken. Wijnen die zich niet hoeven te schamen Belgisch te zijn, integendeel!

Megavino 19 tot en met 21 oktober, Brussels Expo www.megavino.be

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners