Driegangenmenu voor 37 euro. Waar kan het in de Benelux?

image Printervriendelijke versie

Op de nieuwe grote Michelingids editie 2018 is het nog twee weken wachten. Bij wijze van voorgerechtje serveert Michelin de Bib Gourmand Benelux. In dit kleine broertje van de Michelingids staan de restaurants opgelijst in de Benelux waar je voor minder dan 37 euro een kwaliteitsvolle menu (voor-, hoofd, en nagerecht) eet.

Elk jaar wordt het kleine broertje een beetje dikker en dat is ook nu – bij deze tiende editie – niet anders. In het totaal staan er in deze Bib Gourmand 317 adressen waarvan 44 nieuwe. België wint het partijtje België-Nederland met 168 adressen tegen 135 voor Nederland. 23 nieuwe Belgische restaurants krijgen een rode Bib, in Nederland zijn dat er 20.

Spelen we nog een gastronomische wedstrijdje en vergelijken we Wallonië met Vlaanderen, dan is daar de uitslag toch verrassend. Wallonië wint met 87 restaurants, tegen 60 in Vlaanderen. Zestig lijkt mij een zeer bescheiden cijfer voor een regio waar het op zeer veel plaatsen heerlijk tafelen is. Gent is met twee restaurants vertegenwoordigd, Brugge met vier, Antwerpen slechts met zeven. Kortrijk, Leuven en Knokke komen zelfs niet in de gids voor.

Een verklaring kunnen we niet meteen bedenken. Laten de Michelin-inspecteurs Vlaanderen links liggen, we kunnen het ons niet voorstellen. Wat wel zou kunnen is dat er Vlaanderen steeds minder belangstelling is voor de formule voor-, hoofd- en nagerecht. Zeker ’s middags houden veel mensen – ook wij - het bij een mooi hoofdgerecht, zonder het obligate voor- en nagerecht. De prijs schommelt tussen de 18 en 25 euro en voor die prijs kan de chef een mooi bord bieden met kwaliteitsproducten.

De Bib Gourmand Benelux 2018 wordt vanaf 23 november verkocht voor 17,95 euro (België en Nederland) en 17,44 euro (Luxemburg)

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - Visserij 199 - 9000 Gent - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia - Site by 2Mpact