Dat heerlijke Ardennengevoel, Rochehaut. Dag 1

image Printervriendelijke versie

Er even tussenuit. Ver van de drukte, midden de natuur. Heerlijk relaxen, een flinke wandeling maken of een stevig stukje fietsen. Niks moet, alles mag. Ver hoef je er niet voor te ‘reizen’ want Rochehaut is vlakbij. In dit kleine Ardense dorpje vind je alles en nog veel meer. Om even uit te blazen, te herbronnen, nieuwe energie op te doen. TVT-smaakmaker Marc-Pieter Devos

Soms ziet de werkelijkheid er net als het cliché uit. Alles wat je van een typisch Ardens dorpje verwacht, vind je in Rochehaut. Het is nauwelijks een paar straten groot, er staat een klein kerkje met leien dak, de huizen zijn er in Ardense natuursteen en het is omgeven door bossen. Maar Rochehaut heeft iets meer! Het ligt letterlijk ‘hoog op een rots’ en kijkt uit op de streek rondom. Vooral het panorama aan de zuidkant van het dorp is ‘emblématique’ zoals onze Franstalige vrienden het omschrijven. Vanaf ‘Balcons de Rochehaut’ kijk je uit op een kleine dorpje beneden, omcirkeld door de Semois, omgeven door bossen zo ver je kan kijken.  

In 1970 kreeg landbouwer Jean Boreux uit Tellin het nieuws dat zijn boerderij moest wijken voor de aanleg van de E411. Jean werd onteigend en met het geld kocht hij een boerderij vlak naast het gemeentehuis in Rochehaut. Als een van de eersten in de streek besloot hij om in zijn hoeve een paar kamers in te richten om gasten te ontvangen. Een naam was vlug gevonden ‘Auberge de la Ferme’. Jean wou zijn gasten niet enkel een kamer met ontbijt aanbieden, hij wou ze ook laten kennismaken met het Ardense boerenleven.

“Hier kom je om te rusten en te genieten” zegt Patricia Boreaux ons, als we – na een stressvolle passage van Brussel – aankomen in een Rochehaut waar nauwelijks een geluid te horen is. We krijgen de kaart van één van de zestig kamers! Zestig, klinkt best druk en veel maar zoals we later ontdekken, de kamers zijn verspreid over verschillende huizen. Onze kamer vlak bij de ‘mairie’ is zeer comfortabel: veel ruimte, jacuzzi, regendouche met kleuren, kingsize bed,…

Het verhaal van L’Auberge de la Ferme is het verhaal van een familie. Toen vader Jean Boreux besloot om het iets kalmer aan te doen en meer tijd te besteden aan zijn hobby en passie, het verzamelen van oude landbouwmachines, gaf hij zijn bedrijf door aan zijn kinderen. Michel die een koksopleiding had gevolgd, werd verantwoordelijk voor de gastenverblijven. Zijn broer kreeg de leiding van het landbouwbedrijf. Een uitstekende combinatie want op de hoeve werden – en worden nog steeds de dieren gekweekt die het vlees leveren voor het restaurant, de brasserie en de charcuterie van het huis. Meer lokaal, kan je nauwelijks zijn.

Er is bijzonder veel te beleven op en rond L’Auberge de la Ferme, er zijn de zondagse markten, geleide wandelingen, workshops, degustaties,…. maar een absolute must is L’Agri Musée. Tot op vandaag is het Ardense landbouwleven een essentieel onderdeel van L’Auberge de la Ferme want … “zonder verleden geen toekomst” dixit Michel Boreux. In het kleine museum, volgen we het pad doorheen de tijd. Het harde bestaan van de Ardense boer en landwerker komt er tot leven in verschillende taferelen. Van het zaaien tot het oogsten, van het telen van tabak tot het maken van houtskool, van kappen van de leistenen tot het wassen van het vuile linnen. Eerst nog alles met de hand, dan met primitieve machines die tot de verbeelding spreken.

Op onze wandeling terug naar het dorp, komen we voorbij de leveranciers van de fameuze ‘Jambon d’Ardennes’. De varkentjes komen ons knorrend tegemoet, maar wroeten snel verder in de grond: : van ons valt immers weinig lekkers te verwachten. Hier geen overvolle stallen wel kleine houten hokjes waar de zeugen de winter doorbrengen en er in de lente bevallen van een veelvoud aan roze biggetjes. Hun vlees, net als dat van de runderen die op de hoeve gekweekt worden, komt straks op het bord van de gasten van L’Auberge de la Ferme.

Van de biggetjes naar de wijnkelder van L’Auberge de la Ferme is maar een kleine stap. We dalen met de sommelier af tussen gangen vol wijnflessen – een 4000-tal, schat hij, maar het kunnen er ook meer zijn. Beneden wacht ons een verfrissend glas Petits Bulles, een schuimwijn gemaakt met de druiven uit de wijngaard even verderop. We vergeten even ons knorrende vriendjes en genieten volop van de Jambon d’Ardennes. Het is de lekkere start van een gastronomisch avond in het restaurant waar Michel Boreux de scepter zwaait en straks zoon Jordan de taak van chef zal overnemen.

Lees verder Dat heerlijke Ardennen-gevoel, Rochehaut. Dag 2

L'Auberge de la Ferme, Rochehaut www.aubergedelaferme.be

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners