Champagne: een boek over passie en 'parels' om te ontdekken

image Printervriendelijke versie

Toen Pieter Verheyde ons een jaar geleden vertelde dat hij aan een boek werkte over champagne, dacht ik ongewild … het zoveelste champagneboek! Maar Pieter kennende – topsommelier met een, sorry Pieter, hoekje af – wist ik het zeker: het zou niet het zoveelste champagneboek worden, maar ‘iets origineels, iets unieks’. TVT-smaakmaker Marc-Pieter Devos

Toen Pieter Verheyde ons een jaar geleden vertelde dat hij aan een boek werkte over champagne, dacht ik ongewild … het zoveelste champagneboek! Maar Pieter kennende – topsommelier met een, sorry Pieter, hoekje af – wist ik het zeker: het zou niet het zoveelste champagneboek worden, maar ‘iets origineels, iets unieks’. TVT-smaakmaker Marc-Pieter Devos

Pieter Verheyde is ‘one of a kind’, een man met een uniek verhaal. Hij won zowat alle prijzen die een sommelier in ons land kan winnen en op zijn c.v. schitteren namen als Alain Ducasse en Peter Goossens. Toen hij acht jaar geleden de States ruilde voor Kruishoutem leek het alsof de reiziger thuiskwam. Waar anders dan in het Hof van Cleve naast driesterrenchef Peter Goossens kon een topsommelier als hij aan de slag.

En dan verraste Pieter iedereen. Hij trok de deur van het Hof van Cleve achter zich dicht en werd de ‘patron’ van Hotel Terminus in Watou/Poperinge , de brasserie van zijn ouders op de grens met Frankrijk. Een carrièreswitch die kon tellen: van haute cuisine naar steak au poivre, maar dan wel eentje van topkwaliteit want van eigen kweek. Half werk is immers niet aan Pieter besteed, hij gaat er altijd volledig voor.

En dat merk je ook meteen aan zijn champagneboek. Het is een flink uit de kluiten gewassen boek geworden met een stevige kaft. De titel mag dan nog ‘Champagne’ zijn, de ondertitel zegt veel meer: parels om te ontdekken. En Pieter komt meteen ter zake, geen oeverloze teksten met versleten clichés of google-knipwerk, nee, Pieter gaat recht naar de makers van de champagne zelf. Dit is geen boek over economie of over geschiedenis of toerisme maar een boek over de mannen en vrouwen die van druiven een heerlijke parelende wijn maken.

Drieëntwintig champagnemakers passeren de revue: van hele kleintjes met een jaarlijkse productie van slechts 15.000 flessen tot grotere huizen met een productie van zo’n 2.000.000 flessen. Alsof het aantal er iets toe doet, lees niks. Wat belangrijk is voor de auteur is de vakkennis, de passie en de liefde waarmee de champagne gemaakt wordt, van generatie op generatie.

Wie de auteur kent, weet dat hij een zeer begenadigd verteller en een heerlijk causeur is. Ook in het boek neemt hij de lezer moeiteloos mee en stelt in drieëntwintig verhalen de makers voor met hun eigen geschiedenis, eigen verhaal, eigen karakteristieken. Pieter leert je niet alleen de champagnehuizen kennen maar ook hun bewoners. Je krijgt dan ook zin om de champagnes één voor één echt te gaan proeven.

Champagne, parels om te ontdekken
auteur: Pieter Verheyde
fotograaf: Andrew Verschetze
prijs: 49,99 euro
Uitgeverij Lannoo info

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - Visserij 199 - 9000 Gent - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia - Site by 2Mpact