Antwerpse versmarkt Criée wordt ambachtelijke belevingshal

image Printervriendelijke versie

De voormalige Antwerpse roephal of Criée recht tegenover het Centraal Station onderging deze zomer een complete transformatie. De drie topadressen, - twee beenhouwers, een authentieke poelier en wildverkoper, bleven op post maar kregen een nieuwe plaats binnen het complex. 66 meter verstoog en gloednieuwe ‘state of the art’ werkateliers zorgen voor een nieuwe identiteit. Samen met een centraal gelegen Delhaize supermarkt kreeg het geheel een nieuwe naam: AD Delhaize Versmarkt Criée.

Droom
Voor eigenaars Achiel en Maria De Witte gaat hiermee een droom in vervulling. De oude roephal die dateert van 1902 en na een brand in 1984 werd heropgebouwd, behoudt zijn initiële bestemming. Maar krijgt een serieuze opwaardering in termen van comfort en beleving. En dit zowel voor de klanten als voor de aanwezige ambachtslui. De stielmannen kunnen hun eerste keuze producten als slager, charcutier en poelier nog beter verwerken en aangenamer aanbieden.

Pensioen?
Achiel De Witte begon hier in 1967 te werken met het leveren van groenten en heeft altijd een bijzondere band gehad met deze locatie. “In plaats van binnenkort met pensioen te gaan, wou ik de Crieé nieuwe fundamenten geven,” aldus de 67-jarige De Witte. “Zo kan de Crieé ook voor de volgende generatie zijn betekenis houden als een plaats waar men bij echte ambachtslui uitzonderlijke producten kan vinden.” Om 03.00 uur beginnen Achiel De Witte nam inderdaad recent de drie bestaande zaken over die sinds lang in de Crieé gevestigd waren. Bekendste van het trio is vast en zeker beenhouwer Benny Vermeulen die er in 1968 als vakantiehulp begon om in 1982 als zelfstandige beenhouwer te beginnen. Hij creëerde er samen met zijn vrouw Maria één van de meest bloeiende beenhouwerijen in het Antwerpse.

Benny Vermeulen (foto) blijft actief en is nog steeds dagelijks samen met zijn vrouw Maria om drie uur in de ochtend op post. “Ik blijf op hetzelfde ritme werken,” aldus Vermeulen. “Alleen de administratie valt weg, en dat is niet niks. Nu kan ik me nog meer concentreren op het plezierige werk, het selecteren en versnijden van karkassen en het maken van fijne charcuterie.”

Ook bij Bruno Van de Poel, één van de laatste echte poeliers en wild specialist hoort men dezelfde echo's. Al komt daar dochter Ellen mee aan boord.

Bij slager Roosemeyers, gekend voor zijn kwaliteitsvlees en divers aanbod aan geselecteerd orgaanvlees, blijft het assortiment ook hetzelfde zodat voor de klant op dat vlak niet veel verandert.

Beleving, sushi-bar, bakkerij,…
Wat wel aanzienlijk verandert, is de beleving. Die wordt sterker en ligt in de lijn van de traditie. Vermeulen was op dat vlak met zijn grote zichtbare en steeds rijk met kwartieren gevulde koelruimtes immers de tijd ver vooruit. “We gaan vooral meer focussen op degustaties en onze klanten bij het ambachtelijke gebeuren betrekken,” vertelt David Magnus die de exploitatie van de nieuwe Versmarkt Criée zal coördineren. “Plezier, ontdekken en entertainment staan voorop. Maar ook een grotere diversiteit aan kwaliteitsproducten.” Zo maakte de lokale Spar in het midden van de roephal plaats voor een AD Delhaize en is er ook een verse sushistand en bakkerij. Vanaf begin volgend jaar opent er ook nog een degustatieruimte en restaurant. “En klanten moeten niet langer in de winkels betalen maar kunnen aan een centraal punt al hun aankopen afrekenen wat het winkelcomfort nog zal verhogen.”

Versmarkt Criée, Van Schoonhovenstraat 21 & Van Wesenbekestraat 24, 2060 Antwerpen, open van dinsdag tot en met zondag. Gesloten op maandag.

 

 

Boho, het nieuwe biostreekbier


adv 
In het koninkrijk van het bier laten biobieren het minst van zich horen, maar toch zijn ze steeds talrijker. Nu is het Boho van Belgian Brew Factory dat zijn intrede doet op de Belgische markt... lees meer

 

 

 
 
de tafel van Tine - Visserij 199 - 9000 Gent - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia - Site by 2Mpact