Moet er nog meer Kimchi zijn...?

image Printervriendelijke versie

Elke dag ben ik dankbaar voor de stad waarin ik leef en de vele mogelijkheden die we hier hebben, zeker ook op culinair gebied. Zo opende vorige week een filiaal van H-Mart, supermarkt met Aziatische producten, de deuren in onze buurt. TVT-smaakmaker Leentje De Leeuw

H-Mart startte begin jaren tachtig als de kleine buurtsupermarkt Han Ah Reum (‘een arm vol boodschappen’ in het Koreaans) in New York en groeide ondertussen uit tot een keten met tientallen super- en hypermarkten in de VS, Canada en Londen. Het mag dan wel een Zuid-Koreaan, Il Yeon Kwon, zijn die aan het hoofd staat van H-Mart, maar je vindt er net zo goed andere Aziatische producten.

De vestiging in onze buurt is een eerder kleine winkel, maar toch stonden nieuwsgierige klanten tot een uur aan te schuiven om hun auto te parkeren op de veel te kleine parking en moesten ze ook nog een half uur (of langer) wachten voor ze eindelijk mochten afrekenen.

Toen ik er met een goede vriendin langsging tijdens haar lunchpauze, konden we ons niet beperken tot een arm vol boodschappen, het werd eerder een mandje vol. De verse tonijn, het gigantische aanbod gemarineerd rundvlees, de noedels, zeewiersnacks, tientallen soorten saké: stuk voor stuk zeer aantrekkelijk ... Maar het is over mijn absoluut favoriete Koreaanse gerecht dat ik hier graag nog een paragraafje toevoeg: kimchi.

Kimchi (letterlijk 'verzonken groente’) is een immens populair Koreaanse (bij)gerecht dat bestaat uit gefermenteerde groente en kool. Het is een eeuwenoud gerecht dat duizenden jaren geleden al werd vernoemd in Chinese geschriften. Toen was het simpelweg gezouten kool, maar in de loop van de tijd werden er andere specerijen aan toegevoegd en ontstonden er variëteiten op basis van andere groenten. Zo maakte de Spaanse peper die nu de meeste kimchi dat pikante extraatje geeft, pas in de 17e eeuw zijn intrede in Korea. Kimchi kan je vergelijken met onze zuurkool omdat het ook opgelegde kool is die je lang kan bewaren zodat je tijdens de koude wintermaanden een tekort aan vitamine C kan compenseren.

Kimchi is gezond én zou bovendien een afslankende werking hebben. Het Amerikaanse health.com plaatste kimchi zelfs op de lijst van gezondste voedingswaren. Ik haal mij alvast de grootst mogelijke pot in huis, maar helaas heb ik geen speciale kimchi-koelkast zoals dat in de meeste Koreaanse huishoudens wel het geval is. Het wordt er dan ook dagelijks gegeten, terwijl ik het vooral ken als bijgerecht bij de Koreaanse barbecue die hier in de VS vrij populair is.

De start van de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea is alvast de ideale gelegenheid om zelf met kimchi te experimenteren!

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - Visserij 199 - 9000 Gent - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia - Site by 2Mpact