Èerste halal lifestyle beurs in de VS

image Printervriendelijke versie

Toen bekend werd dat Chicago gaststad zou zijn voor de allereerste halal beurs op Amerikaanse bodem was mijn journalistieke nieuwsgierigheid meteen geprikkeld. En zo stond ik op een vrijdag in april in een grote evenementenhal, vol halal eten, mode, reizen en nog veel meer. Wat volgt is een beknopt verslag van een interessante namiddag. TVT-smaakmaker Leentje De Leeuw

Mijn hooggespannen verwachtingen moest ik bij het binnenwandelen van de beurs meteen bijstellen, want het bleek hier niet om een soort ‘halal voor foodies’ evenement te gaan, maar een complete lifestyle beurs inclusief mode, reizen, gebedsmatjes en zelfs huwelijkscontracten! Gelukkig speelde eten toch een vrij belangrijke rol, dus trok ik meteen naar de stand van Ifanca, voluit het Islamic Food and Nutrition Council of America. Ifanca is de organisatie die het halal label toekent aan voedingswaren. Eerlijk gezegd associeerde ik halal vooral met een verbod op varkensvlees en het controversiële onverdoofd slachten aan het einde van de Ramadan (dit jaar van woensdag 16 mei tot en met donderdag 14 juni) en wilde ik graag wat meer informatie. Dat halal eten verplicht is voor elke moslim én alles wat niet halal is ‘haram’ (onrein) wordt genoemd, dat wist ik natuurlijk ook al.

Kort samengevat gaat het bijna uitsluitend om de dierlijke producten die aan een reeks voorwaarden moeten voldoen. Zoals gezegd is varkensvlees (of alles ervan afgeleid, dus ook gelatine gemaakt van varkensbeenderen bijvoorbeeld) volledig uit den boze. Daarnaast moet het oorspronkelijke dier ‘rein’ zijn en voldoen aan de universele gezondheidsnormen. Ook moet het dier humaan worden behandeld en moet tijdens het slachten de naam van Allah worden uitgesproken over het dier. De slachting zelf moet gebeuren door een snee in de hals door een Islamitische slager. Het dier moet eerst leegbloeden voor het vlees mag worden verwerkt. Maar: in tegenstelling tot wat de meesten denken is het volgens Islamitische geleerden wel toegestaan om het dier te verdoven, zolang die verdoving omkeerbaar is en in het belang van het dierenwelzijn.

Vlees van carnivoren en van dieren die spontaan gestorven zijn én varkensvlees, zijn enkel toegestaan als er niets anders voorhanden is om in leven te blijven. Paardenvlees eten mag in principe, maar het slachten van paarden is niet gebruikelijk. Dieren die nog zogende jongen hebben evenals de zogende jongen zelf mogen niet geslacht worden. Volgens de Koran mag er geen vlees worden gegeten dat niet in naam van Allah is gedood. Sommige Islamitische geestelijken maken wel een uitzondering voor bijvoorbeeld kosher vlees, omdat het ook in naam van God is geslacht.
Wat wel onbeperkt kan, is alles wat uit de zee komt en alle groenten, fruit en dranken, uiteraard uitgezonderd alcohol. Insecten kunnen niet, dus ook bepaalde kleurstoffen zoals karmijnrood (E120) dat uit de cochenilleluis wordt gewonnen zijn uit den boze. Wat ik niet wist: veganistische producten zijn sowieso halal.

Tot zover de theorie, over naar de praktijk: het proeven. Eerlijk gezegd heb ik er de allerlekkerste veganistische falafel ooit gegeten (Eleni - allicht nog niet onmiddellijk in België verkrijgbaar - sorry!) en had ik er een lang en boeiend gesprek met een vertegenwoordiger van het Indonesische Indomie, het nummer acht merk in de wereld (Coca Cola is nummer 1) waar ik geweldig lekkere halal noedels proefde. Hun noedels worden over de hele wereld verdeeld en zijn ongetwijfeld in België beschikbaar. Andere opvallende standhouder was halal snackbox. Omdat het niet eenvoudig is om halal snacks te verkrijgen, kan je kiezen uit drie soorten pakketten: zoute snacks (voornamelijk vlees, zoals de beef jerky), zoete snacks (halal Haribo snoepjes bijvoorbeeld met Halal gelatine, of marshmellows) of een familiepakket met daarin zowel zoet als zout. Prijzen variëren van 9,99 dollar per maand tot 27,99 dollar per maand. Een toch wel originele aanpak en met zo’n 3,3 miljoen Amerikaanse moslims (cijfers uit 2015) een aanzienlijke afzetmarkt

… En dat vat voor mij het bezoek aan de beurs zo’n beetje samen: ik heb heel lekkere dingen geproefd, maar vond het vooral een zeer intelligente commerciële beslissing. Niks meer, maar ook niks minder. En nu moet u mij excuseren, er staat een bordje falafel te wachten!Meer weten?

Ifanca http://www.ifanca.org/Pages/index.aspx
Eleni’s veganistische falafel http://elenismodmed.com
Indomie http://www.indomie.com
Halal Snackbox https://www.halalsnackbox.com

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners