Bier, bier en nog eens bier (en een taco af en toe)

image Printervriendelijke versie

België heeft al lang niet meer het alleenrecht op lekker bier en Amerikaans bier is al lang niet meer synoniem met waterachtig en flets bier die naam niet waardig. In Chicago alleen al staat de teller ondertussen op bijna 150 brouwerijen. TVT-smaakmaker Leentje De Leeuw

Als organisator van begeleide wandelingen waarbij lekker eten en drinken nooit veraf zijn, heb ik het geluk om mijn vrije dagen te kunnen vullen met de zoektocht naar nieuwe en leuke stopplaatsen voor mijn tours. Vanwege de drukke bezigheden van maandag tot en met zaterdag, trekken we op zondag regelmatig naar één van die vele toffe brouwerijen. Research hoeft niet saai te zijn!

Omdat ik met 150 brouwerijen een lijvig boek kan vullen, houd ik het in dit stukje bij drie plekken die tijdens mijn rondleidingen al eens bezocht worden. Vaste halte tijdens de ‘off the beaten path’ wandeling is de Haymarket Brewery. Hier vind je niet alleen een scala aan lekkere bieren, maar krijg je ook een flinke brok geschiedenis voorgeschoteld. Hier speelde zich eind 19e eeuw namelijk een bloederige sociale strijd af die nog steeds wereldwijd wordt herdacht op 1 mei.
Straffe kost die een pak lichter verteerbaar wordt indien doorgespoeld met een fikse slok gerstenat.

Op een steenworp van Haymarket stampte mijn favoriete televisiekok Rick Bayless enkele jaren geleden Cruz Blanca uit de grond. Bayless (64) verwierf bekendheid met zijn programma ‘Mexico - One Plate at a Time’ dat ondertussen het elfde seizoen is ingegaan op de publieke omroep PBS. Hij woont en werkt in Chicago en heeft hier ondertussen enkele zeer succesvolle restaurants, waaronder Topolobampo (1 Michelin ster).

Cruz Blanca is zijn eerste cervecería/taqueria waar hij -met de hulp van enkele gerenommeerde brouwers- zijn eigen biertjes combineert met heerlijke taco’s en andere Mexicaanse street food. Onze favoriet? De mushroom taco’s gecombineerd met een lekkere Winnow Porter. Maar eigenlijk is alles hier lekker, dus gaan we regelmatig terug! We liepen Bayless en zijn echtgenote hier trouwens al enkele keren tegen het lijf. Gouden tip: gebruik de huisgemaakte habanerosaus met mate. Ze is heerlijk maar zéér pikant!

De brouwerijen schieten in Chicago als paddenstoelen uit de grond, in die mate dat er vlakbij nu ook sprake is van het Chicago Brewing District waar maar liefst vijf brouwerijen op enkele blokken van elkaar verwijderd liggen. Finch, All Rise, On Tour en Great Central zijn de kleinere brouwerijen maar ook het recent door AB Inbev overgenomen Goose Island ligt hier. Moeilijk maar niet onmogelijk om op één middagje af te werken.

Bij On Tour hebben ze tegenwoordig ook een pop-up taco restaurant dat wij wel weten te smaken. Arigato combineert Mexicaanse taco’s met Japanse en Amerikaanse ingrediënten. De opvallendste items op het menu: ‘Crushed Meatball Risotto Taco’, ‘Fully Loaded Crushed Cheeseburger Taco’ en -onze favoriet- de ‘Spiced Poke Ahi Tuna Taco’. Als er dan op zondag ook nog live muziek wordt gemaakt, dan begrijpt u al snel dat onze bezoekjes aan On Tour al lang niet meer draaien om research alleen.

Lekkere links
http://www.haymarketbrewing.com
https://ontourbrewing.com
http://www.rickbayless.com/restaurants/cerveceria-cruz-blanca/
https://www.instagram.com/arigatochicago

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - Visserij 199 - 9000 Gent - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia - Site by 2Mpact