Alles wat u altijd al wilde weten over … de Chicago hotdog

image Printervriendelijke versie

Beginnen doen we met een bescheiden brokje geschiedenis. De oorsprong van de typische Chicago hotdog met zijn vele toppings ligt bij Fluky’s, een joods hotdogkraam dat tijdens de grote economische crisis van 1929 de zogenaamde ‘depression sandwich’ verkocht: een belegd maanzaadbroodje met daartussen een worstje, mosterd, ui, relish, augurk, tomaat en pikante pepertjes. TVT-smaakmaker Leentje De Leeuw

Belangrijkste onderdeel van het broodje is natuurlijk de worst. En dé typische worst uit Chicago is die van Vienna Beef. Die ‘Weense’ worstjes werden al geïntroduceerd tijdens de legendarische World’s Columbian Exposition van 1893 in Chicago. Het waren de Oostenrijks-Hongaarse immigranten Emil Reichel en Sam Ladany die hun familierecept lanceerden tijdens die tot de verbeelding sprekende wereldtentoonstelling. Het hoeft niet gezegd dat de worsten een succes waren, want vandaag de dag is Vienna Beef nog steeds massaal aanwezig in het straatbeeld en staat het merk synoniem voor goede ouderwetse ‘frankfurter’ worsten gemaakt met kwaliteitsvol gerookt Amerikaans rundvlees.

Aan de slag


Chicago relish in de sneeuw (9 april 2018 - Leentje De Leeuw)

De allerbelangrijkste regel om de perfecte Chicago hotdog te maken, luidt: onder geen beding bederf je de smaak met een flinke geut ketchup. Maar dan ben je er nog niet, bijlange niet. Een geslaagde Chicago hot dog begint met de juiste worst (Vienna Beef uiteraard!) op het juiste broodje (een zacht broodje met maanzaad) maar daar stopt het niet. Verplichte ingrediënten zijn knalgroene Chicago relish, ui, schijfjes tomaat, knalgele mosterd, augurk en sport peppers Om de hotdog af te werken, kruidt men het geheel af met een fikse snuif selderijzout. Uiteraard zijn al deze ingrediënten ondertussen ook verkrijgbaar bij Vienna Beef. Het hoeft ook niet gezegd dat er verschillende varianten de ronde doen in maar ook buiten Chicago. En dat is bij de familie De Leeuw niet anders. Bij gebrek aan ‘sport peppers’ voegde ondergetekende haar favoriete Louisiana pepers toe en in plaats van een halve zoute augurk, verkoos ik enkele schijfjes zoetzure augurk te gebruiken. Wij kozen er ook voor om de worsten niet te stomen maar te grillen.

Wat onze hotdog verder speciaal maakte, was het gereedschap waarmee we aan de slag gingen, dat was namelijk 100% Belgisch. We grilden de worstjes in de grillpan van Greenpan (geboren en getogen in Vlaanderen maar immens populair in de VS!) sneden onze groenten met een vlijmscherp RON-mes (33,95 euro) van het Limburgse Berghoff én dankzij ons voorverwarmd bord van SanoDegusto kon de echtgenoot een half uur later nog genieten van een hotdog die nog ‘hot’ was. Die borden waren trouwens één van de sensaties op de recente Housewares show hier in Chicago. Ze haalden het lokale en nationale nieuws en wonnen al verschillende awards. Dankzij de 100% Belgische Tempcontrol techniek blijft -mits het vooraf voorverwarmen of invriezen van de borden- jouw zorgvuldig bereide gerecht langer dan dertig minuten respectievelijk warm of koud. Het beste van Chicago en België op één bordje dus, en wees maar zeker dat het gesmaakt heeft! 

Met dank aan: Sanodegusto - Berghoff - GreenPan De SanoDegustoborden kosten 99 euro maar kunnen nu aan de verminderde prijs van 79 euro worden besteld via de website. https://www.sanodegusto.com/nl/preorder www.berghoffworldwide.com Het Ron Mes kost 33,95 euro. https://www.greenpan.be/nl-be De grillpan kost 69,99 euro.

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners