Zin in Wijn: de Wijnkaart van… Restaurant L'Envie te Zwevegem

image Printervriendelijke versie

Voor een doorgewinterd wijnliefhebber is de wijnkaart op restaurant minstens even belangrijk als het menu. En laat dat nu net zijn waaraan veel restaurantreviews minder aandacht besteden, volgens de filosofie dat het eten top moet zijn en de wijn niet mag tegenvallen. Dus wou ik de zaken even omkeren: in deze reeks artikels ga ik op zoek naar restaurants met leuke, gevarieerde, spannende, indrukwekkende of verrassende wijnkaarten – in een leuke setting waar je uiteraard ook lekker kan eten. TVT-smaakmaker Kristel Balcaen

Restaurant L'Envie
Inès Vankeirsbilck en David Grosdent zijn jong, maar geen groentjes in de horeca. De uit Wallonië afkomstige David werkte onder andere bij Wout Bru in de Provence en in de twee-sterrenrestaurants Sea Grill te Brussel, onder Yves Mattagne, en Château du Mylord in Ellezelles. Inès op haar beurt studeerde aan de hotelschool Ter Duinen in Koksijde en ging daarna aan de slag als pâtissière in verschillende sterrenzaken, waaronder eveneens Sea Grill en Château du Mylord. Daarnaast is ze gebeten door wijn, en verdiept ze zich steeds meer in wijn en gerecht. Beide houden van een eerlijke, lekkere, lokale keuken, en van wijnen met een ziel en een verhaal. Verhalen die vlot gebracht worden in meerdere talen, trouwens. Tijdens ons bezoek aan L'Envie, een kleine 15 kilometer ten zuidoosten van Kortrijk, werden we omringd door tafels waar Frans, Engels en Vlaams uit alle windstreken gesproken werd, en die werden door Inès en haar team allemaal zonder verpinken meertalig bediend.

De Wijnkaart
De wijnkaart zelf is in het Frans en het Nederlands opgesteld. Maar eigenlijk moet ik "wijnkaarten" zeggen, want in L'Envie krijg je er niet minder dan 3 voor je neus: de volledige wijnlijst, anderhalve centimeter stevige lectuur voor de echte liefhebbers; een beperktere wijnkaart met suggesties van de sommelier; en een aparte kaart voor champagnes en andere schuimwijnen. In elke kaart staan een aantal wijnen met een "coup de coeur" gemarkeerd, waardoor het ook toegankelijk wordt voor wie wel houdt van wijn, maar er niet noodzakelijk een studie van wil maken.

Ik heb me uiteraard onmiddellijk op de bubbelskaart gestort, en die maakt echt indruk met een opmerkelijke keuze aan champagnes: een diverse mix van grote namen en minder bekende topproducenten. Een lijst waar je de biodynamische Françoise Bedel-champagnes terugvindt in het gezelschap van Roses de Jeanne, Jacques Selosse, en Pol Roger, met meerdere extra bruts, waaronder een 100% pinot meunier van Francis Boulard et Fille en een blanc de blancs van Ulysse Collin, daar word je toch gelukkig van. In totaal staan er 92 champagnes op de kaart, aan faire, concurrentiële prijzen die variëren van 39€ tot een stevigere 670€ voor de Salon Cuvée S blanc de blancs.

Qua wijnlanden is de kaart eerder klassiek, gedomineerd door Frankrijk. Daarnaast is er een meer beperkte maar vaak originele selectie uit Italië, Oostenrijk, Duitsland, Spanje, Kroatië, Portugal, Chili, Australië, Zuid-Afrika, Argentinië en Nieuw-Zeeland.

Binnen Frankrijk is de keuze wel heel gevarieerd, met naast bordeaux-, bourgogne- en rhônewijnen ook ruime aandacht voor parels uit Alsace, Jura, Loire, Savoie, Languedoc-Roussillon, Sud-Ouest, Provence en zeker ook Corsica. Zo staan er verschillende betaalbare pinot noirs uit Alsace op de kaart, leuke en maaltijdvriendelijke beaujolais, én zelfs een jurançon sec.

Voor stille witte wijnen telt de wijnkaart van L'Envie ongeveer 250 referenties, gaande van 32€ tot 950€ per fles. Voor stille rode wijnen zijn dat er een dertigtal meer, tussen 26€ en 1090€.

Met slechts 1 pagina roséwijnen bleef ik op dat gebied wat op mijn dorst zitten, maar dat is snel vergeten door de ruime keuze aan rood en wit, en een behoorlijke selectie biowijnen. En dan heb ik het nog niet over hun mooie verzameling rum, cognac, calvados, porto en madeira!


Wijn en Spijs
Bij een eerste bezoek aan een restaurant kies ik vaak voor het wijnarrangement bij het menu. Een uitgelezen manier om te zien waar de sommelier en eigenaars hun klemtonen leggen – en of ze qua prijs-kwaliteit de kantjes ervan af willen lopen. Dit laatste is hier zeker niet het geval. We starten met frisse, zonnige amuses bij de champagne, en elk van de gekozen wijnen past goed bij het gerecht. Bovendien zijn de wijnarrangementen van L'Envie eerlijk geprijsd.

Inès schrikt er ook niet voor terug om haar fruitige rode wijnen licht gekoeld te serveren, waardoor ze nog beter tot hun recht komen. Zo koos ze een sappige, kruidige en licht animale natuurwijn uit Bergerac in de Franse Sud-Ouest bij het hoofdgerecht van eendenborst met tuinbonen, sjalot en een kroketje van eendenbout. Een ronduit heerlijke combinatie!

De eindevaluatie
Restaurant L'Envie brengt een authentieke, lekkere en gastronomische keuken met verse, lokale producten, in een elegante maar ongedwongen setting waar je je als gast echt welkom voelt. En de wijnkaart is absoluut de omweg naar Sint-Denijs waard: een aanrader voor zowel de meest devote discipelen van Dionysos als voor iedereen die houdt van lekker eten bij een heerlijk glas.

Restaurant L'Envie
Helkijnstraat 38 8554 Zwevegem / Sint-Denijs +32 (0)56/22.19.83 http://www.lenvie-restaurant.com/ (gesloten op dinsdag en woensdag)

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners