Rode wijn uit Piemonte: het moet niet altijd Barolo of Barbaresco zijn… - deel 2

image Printervriendelijke versie

Naast de Piëmontese druivenvariëteiten barbera, dolcetto en ruché, waarover we het in het eerste deel van dit artikel hadden, is er ook de lichtgekleurde maar niet te onderschatten grignolino, een moeilijk te kweken druif met scherpe zuren en stevige tannine. Met 11 à 13% alcohol zijn ze vaak iets lichter verteerbaar dan vele andere Piëmontezen, en de wijnen hebben een floraal, kruidig en vegetaal karakter, met toch voldoende rood fruit (aardbeien, frambozen). Ze combineren mooi met fijne zomergerechten met voldoende vetten: slaatjes met olijf- of notenolie, vissoorten zoals zalm of tonijn (in tartaar of warm bereid), wit vlees en gevogelte. Ook gebakken eendenborst vormt een heerlijke combinatie. 

Aan hardnekkige nebbiolo-liefhebbers wil ik zeker freisa aanraden. Dit is een eerder rustieke druivenvariëteit uit Piemonte, verwant aan nebbiolo en met een vergelijkbaar aromaprofiel. Ze wordt nog vaak als zoete en licht sprankelende wijn gevinifieerd, die gedronken wordt bij fruitdesserts. Maar het zijn de droge, stille versies met hun opmerkelijke tannine, hoge aciditeit en aroma's van zure kersen, aardbeien, jeneverbes, wild, peper en nootmuskaat, die dienen als uitstekende vleesbegeleiders voor het stevigere werk. Denk hierbij aan kruidige stoofpotten, ossobucco, steak met pepersaus of wildgerechten zoals hert, haas en everzwijn.

Om te eindigen stel ik graag een verrassende dessertwijn voor: de frisse, fruitige brachetto, waarvan vooral de DOCG Brachetto d'Acqui bekend is. Dit zijn vrolijke en lichtzoete wijnen met een opvallend aardbeien-, frambozen- en floraal aroma en meestal maar 5 à 7% alcohol. Ideaal voor wie een maaltijd liever wat lichter afsluit: als nagerecht op zich, of als begeleider van zomerse desserts met rood fruit. Brachetto past zelfs bij rijkere chocoladedesserts, bij voorkeur met een friszurige rood-fruitcomponent zoals frambozencoulis of sorbet.

Dit is slechts een greep uit het onmetelijke aanbod van minder bekende maar fascinerende maaltijdwijnen uit Piemonte. Heb je zelf mooie ontdekkingen gedaan in de regio of interessante experimenten uitgevoerd met spijs en wijn? Laat het ons weten!

Enkele favoriete producenten uit Piemonte: Braida, Cantina Rovellotti, Cantina Sociale Vinchio Vaglio, Cascina Castlet, Cascina Gilli, Cascina La Barbatella, Fasoglio Carlo, Gancia, Garrone, Giacosa Fratelli, La Montagnetta, Luca Ferraris, Merenda Con Corvi, Michele Chiarlo, Poggio Ridente.

TVT-smaakmaker Kristel Balcaen kristel_balcaen

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners