Rode wijn uit Piemonte: het moet niet altijd Barolo of Barbaresco zijn… - deel 1

image Printervriendelijke versie

Italië is niet alleen een wondermooie vakantiebestemming maar ook een prachtig wijnland, dat veel nog te ontdekken schatten verbergt in elk van haar 20 wijnregio’s. Eén van de toppers daar is zonder twijfel Piemonte, met ronkende herkomstbenamingen zoals Barolo en Barbaresco en met nebbiolo als meest gerenommeerde druif. Maar daarnaast kan je in de streek vele minder bekende, betaalbare pareltjes terugvinden, die omwille van hun groot gastronomisch potentieel zeker een plaats verdienen op wijnkaarten en in je kelder. TVT-smaakmaker Kristel Balcaen

Barbera
Bijna een derde van de wijngaarden in de regio zijn beplant met barbera, mijn favoriete maaltijdbegeleider onder de lokale druiven. Ze levert diepgekleurde wijnen met eerder weinig tannine, een hoog gehalte aan levendige, sappige zuren en een mooi evenwicht tussen fruitige en kruidige smaken, van kersen, frambozen en braambessen tot provençaalse kruiden, aardse toetsen, koffie en speculoos. Dit alles maakt barbera – in al haar diversiteit – de gedroomde partner voor gegrilde groenten, charcuterie en patés, risotto met paddestoelen en parmezaanse kaas, pasta's met vlees en kruidige tomatensauzen, barbecues, chili con carne, eend- of wildgerechten.

Dolcetto
Wie minder houdt van stevige zuren kan terecht bij dolcetto. Deze wijnen worden vaak ondergewaardeerd als alledaagse, fruitige doordrinkers, maar met hun intense smaken van bosvruchten, zoethout, teer en soms amandel zijn ze erg geschikt als maaltijdwijn. Combineer ze met hartige en kruidige mediterrane gerechten zoals gegrilde groenten, salami's, pittige barbecues en pasta's met een rijke ragù.

Ruché
Een stuk zeldzamer maar niet minder interessant is ruché (spreek uit: roe-'kee), eens bijna uitgestorven maar nu opnieuw aangeplant rond de gemeente Castagnole Monferrato. Ruché geeft pittige, kruidige en stevige wijnen met florale aroma's, rijp rood fruit, rozenbottel, kaneel, een kenmerkende rokerige pepertoets en behoorlijk wat tannine en alcohol. Drink ze in de herfst en winter bij hartverwarmende stoofpotten, bij stevig wild of oosters geïnspireerde, gepeperde vleesgerechten, al dan niet gelakt met sojasaus. Wordt vervolgd…

Reistip voor wijnliefhebbers
Zeker een bezoekje waard: het stadje Pinerolo vlakbij Turijn, met de gezellige, non-conformistische wijnbar "Into The Wine" van Davide Toreno en Luca Coucourde. Vlakbij op een heuvel, uitkijkend over de stad, vind je het prachtig gelegen en gastvrije wijndomein Merenda Con Corvi. Je kan er logeren in hun stijlvolle B&B, en ook hun barbera's zijn de moeite!

Into the Wine, Pinerolo www.intothe.wine
B&B Merenda Con Corvi, Pinerolo www.merendaconcorvi.it

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners