Luberon @ The Jane Table

image Printervriendelijke versie

De wijnen van Luberon zijn minder gekend dan die van vele andere gebieden uit de zuidelijke Rhône, zoals Châteauneuf-du-Pape, Gigondas of Tavel. Dus toen ik onlangs de kans kreeg om het gastronomisch potentieel van Luberonwijnen te gaan ontdekken in The Jane Table, met wijn-en-gerecht-combinaties van sterrenchef Nick Bril en topsommelier Gianluca Di Taranto, was de beslissing snel gemaakt: op naar Antwerpen!
TVT-smaakmaker Kristel Balcaen

photo credit @gillesdesplanques

The Jane Table
The Jane Table is een private dining concept in de Antwerpse hotspot PAKT, waar een industriële site de voorbije jaren omgetoverd werd tot een levendige buurt vol creatieve ondernemingen, hippe horeca en een heerlijk stadslandbouwproject. Een chef die in de daktuin verse kruiden en eetbare bloemen plukt, luttele minuten voor je ze op je bord krijgt, daar word ik blij van! Nick Bril en zijn team brengen frisse, pure en intense smaakcombinaties met lokale producten en Japanse invloeden. Hij heeft aandacht voor textuur en mondgevoel en kookt hoog op zuren, met veel kruidige toetsen – kenmerken die we ook terugvinden in de wijnen uit Luberon.


photo credit: @gillesdesplanques

De wijnen van Luberon
De AOC Luberon is de meest zuidoostelijke appellatie in het wijngebied van de Rhône, maar ligt eigenlijk in de Provence. We vinden er een prachtig, glooiend landschap met schilderachtige dorpjes, wijngaarden, lavendelvelden en uitzicht op de bergen: de Mont Ventoux, de Monts de Vaucluse, en het massief van Luberon zelf. Jawel, dit is waar Peter Mayle eind jaren 80 zijn 'A Year in Provence' schreef. In de AOC worden stille witte, rode en roséwijnen gemaakt van de typische druiven in Zuidoost-Frankrijk: in wit voornamelijk grenache blanc, vermentino, clairette, marsanne en roussanne, en in rood en rosé vooral syrah, grenache, mourvèdre, carignan en cinsault. Het zijn allemaal wijnen die veel zon gezien hebben, met kracht, body en behoorlijk wat alcohol. Tegelijk proeven ze verbazend fris, dankzij de koelere temperaturen 's nachts en op de hoogten.

Wijn en gerecht
Dit type wijnen heeft intense, smaakvolle gerechten nodig met voldoende zuren en kruidigheid. Onvergetelijke pairings waren:

- Chawanmushi met amaebi, sint-jakobsvrucht en truffel-sojavinaigrette, met de 2016 'La Ciboise' van Michel Chapoutier. Hierbij brengt de lichte zoete toets in het gerecht heel mooi het rijp fruit en florale karakter van de wijn naar boven, met een karaktervol bittertje in de afdronk. www.chapoutier.com

- Bavette met oestertempura, mosterd, dille en mierikswortel, met de 2016 'L'Odalisque' van Bastide du Claux. Een meesterlijke combinatie van pittige en zilte ingrediënten die wondermooi passen bij het minerale, bijna gefumeerde karakter van deze complexe, beendroge witte wijn. www.bastideduclaux.fr

- Rog en pijlstaartinktvis met bumbu bali en Thaise jus. Hierbij serveerde Gianluca 'Le Châtaignier' 2017, een blend van 70% clairette, 20% grenache blanc en 10% ugni blanc van Domaine de La Citadelle. Heerlijk, hoe de specerijen uit de Thaise curry en het mondgevoel van het gerecht spelen met de mooie fruitige zuren, de kruidigheid en het oxidatieve-appeltoetsje van deze voluptueuze wijn. www.domaine-citadelle.com


photo credit: @gillesdesplanques

Les Vins Luberon www.vins-luberon.fr
Rhône Wines  www.rhone-wines.com
The Jane www.thejaneantwerp.com

 

 
Wijnen uit Franse Sud-Ouest komen naar Gent



adv.  IGP Côtes de Gascogne, AOC Saint Mont, AOC Madiran, Pacherenc du Vic-Bilh,… mooie appellaties die zich op 25 november, tijdens een gezellige zondag, vestigen in Gent samen met hun wijnboeren om hun prachtige wijnen te laten ontdekken. In de warme Hall 16 (Dok Noord) komt een kleine groep van 9 wijnboeren speciaal uit het Zuidwesten naar Gent ... lees meer

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners