Lente in Champagne

image Printervriendelijke versie

De Printemps des Champagnes is een jaarlijks event waar wijnbouwers hun champagnes voorstellen aan journalisten, handelaars, restauranthouders en sommeliers. 22 associaties lieten dit jaar hun wijnen proeven in prachtige locaties verspreid over Reims. Wij trokken er naartoe en dit waren onze bevindingen. TVT-smaakmaker Kristel Balcaen


Meesterlijke monocépages
Traditioneel is champagne een assemblagewijn, met chardonnay, pinot noir en (pinot) meunier als voornaamste druivenvariëteiten. Het assembleren geeft wijnmakers de kans om basiswijnen van verschillende druiven, wijngaarden en/of jaargangen te mengen om een optimaal resultaat te bekomen: de juiste balans, een vaste huisstijl of net een creatieve expressie van terroir of persoonlijkheid. Opvallend dit jaar waren de grote hoeveelheid kwalitatieve monocépages: champagnes gemaakt uit slechts één variëteit. We hebben absolute toppers geproefd van meunier, van chardonnay en van pinot noir uit alle deelregio's van Champagne – stuk voor stuk getuigend van groot vakmanschap.


Champagne bij de maaltijd
Champagne wordt steeds meer als een volwaardige maaltijdbegeleider aanzien, en dat was ook duidelijk op deze Printemps. Bij verschillende evenementen stond foodpairing centraal en er werd duchtig geëxperimenteerd met streekproducten, texturen en aromaten bij champagnes van verschillende jaargangen, types en smaakstijlen. Zo leerden we dat oudere millésime-champagnes heerlijk smaken bij zwezeriken met geroosterde pompoen én bij gerookte kip met hazelnoot. En een stevige extra brut rosé de saignée vormde een onverwachte match met een perfect gerijpte roquefort.


Bio: sterker dan ooit
Champagne was lang geen schoolvoorbeeld van duurzame wijnbouw, maar in de voorbije 20 jaar is dat sterk veranderd. Ondanks het uitdagende klimaat leveren steeds meer producenten inspanningen op het gebied van biodiversiteit, bestrijdingsmiddelen, energie, afval- en waterbeheer. "Bulles Bio" was voor veel champagnekenners dan ook één van de meest geanticipeerde evenementen, en ook op de andere salons waren er ecologische pareltjes te ontdekken. Er waait duidelijk een frisse wind door Champagne, met gedreven, goed opgeleide wijnmakers die resoluut kiezen voor duurzaam, bio en/of biodynamie.

Het is duidelijk: Champagne is alive and kicking, en kijkt met open ogen naar de toekomst!

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners