Het nieuwe gezicht van wijn

image Printervriendelijke versie

We merkten het onlangs nog op de Printemps des Champagnes in Reims: bio is hipper dan ooit in de wijde wijnwereld. Eerder deze maand werd dit in Gent nog eens bevestigd. Daar vond voor de tweede keer de alternatieve wijnbeurs PURR plaats, een initiatief van drie frisse Gentenaars met een hart voor natuurlijke wijnen. Een dertigtal producenten uit Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Spanje – enkele zelfs met Belgische roots – lieten er hun wijnen proeven aan een divers en verrassend jong publiek. TVT-smmaakmaker Kristel Balcaen 

De nieuwe generatie wijndrinkers
Wijnbeurzen en -verenigingen leken lange tijd vooral een zaak voor wijnliefhebbers van middelbare leeftijd, met vele jaren ervaring in proeven, reizen of verzamelen en een diepgewortelde voorkeur voor toppers uit Bordeaux, Bourgogne, Rioja of Noord-Italië. Zoals bij alle clichés zit daar een grond van waarheid in, maar dankzij het gevarieerde wijnaanbod in de handel, de vele kwalitatieve wijncursussen en -opleidingen én de ruime aandacht voor eten en drinken in de pers, zijn ondertussen enkel de meest hardnekkige dinosauriërs niet geëvolueerd. Een leuke ontwikkeling vind ik ook dat steeds meer twintigers en dertigers hun weg naar wijn vinden: nieuwsgierig, zonder diepgewortelde veronderstellingen en met een open geest voor authentieke producten die toch 'net iets anders' mogen zijn. PURR was daarvan een mooie illustratie.

Duurzaam, bio, biodynamie of natuurwijn?
Maar wat zijn die niet-conventionele of 'natuurlijke' wijnen? Er bestaat veel verwarring rond woordenschat en etikettering, maar eigenlijk is het principe vrij eenvoudig: sommige termen en labels zijn wettelijk gedefinieerd, andere worden uitgereikt door een controlerende NGO of wijnbouwersgroepering, en nog andere hebben geen duidelijke definitie – vrij wild voor slimme marketeers.

Duurzaam
'Duurzame landbouw' bijvoorbeeld is in de meeste gevallen niet wettelijk vastgelegd.In de praktijk streven veel wijnbouwers ernaar om op ecologisch, sociaal en economisch gebied verstandig om te springen met resources, en in enkele landen zoals Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika, maakt duurzaamheid deel uit van de nationale regelgeving voor wijnbedrijven. Er bestaan ook ISO-standaarden en andere certifiërende organisaties wereldwijd, wiens naam of logo je mag gebruiken als je hun regels volgt. Maar zonder deze controles, en als je de wijnmaker niet kent, heb je geen garantie dat er in het bedrijf ook effectief duurzaam gewerkt wordt.

Biologisch
Biologische landbouw daarentegen is wel een wettelijk vastgelegd begrip. In Europa moet biowijn afkomstig zijn van biologisch geteelde druiven. Maar het biolabel zegt niets over het wijnmaken en de kelderpraktijken, enkel over de wijnbouw zelf.

Biodynamie
Biodynamie gaat nog een stap verder, en beschouwt wijnbouw als een holistisch gegeven, met de wijnboer en de boerderij als het middelpunt van een levend en geïnterconnecteerd systeem. De biodynamische principes geven richting aan zowel het werk in de wijngaard als in de kelder, waarbij de meeste chemische toevoegingen vervangen worden door natuurlijke preparaten, er gewerkt wordt met autochtone gisten voor de fermentatie, gelimiteerde toevoeging van sulfiet en in het algemeen minimaal ingrijpen tijdens het wijnmaken. Ook hiervoor bestaan certifiëringsorganisaties (bvb. Demeter of Biodyvin), die controleren of de aangesloten wijnmakers de vereisten nakomen.

Natuurwijn
Ook 'natuurwijn' en 'natuurlijke wijn' zijn geen wettelijk gedefinieerde termen, en bijgevolg worden ze voor wijnen in alle maten, kleuren en kwaliteitsniveaus gebruikt. Er bestaan enkele associaties met eigen regels, zoals AVN of Vins S.A.I.N.S., maar slechts een minderheid van de "natuurlijke wijnbouwers" zijn daarbij aangesloten. Het onderliggend principe is dat bij natuurlijk wijnmaken de technologische en chemische interventie in de wijngaard én in de kelder tot een absoluut minimum beperkt wordt.

Natuurwijnen zijn doorgaans niet geklaard en ongefilterd, met nauwelijks of geen toegevoegd sulfiet tijdens de vinificatie of botteling. Daardoor zijn ze vaak erg gevoelig aan oxidatie en bewaren ze in het algemeen minder lang. Ook qua typiciteit is dit vaak een aparte categorie onder de dranken: puur, eigenzinnig en ruim inzetbaar als maaltijdbegeleider. Sommigen lijken eerder op ciders en fruitwijnen dan op de klassieke bordeaux en bourgognes die voor velen de standaard zijn, wat uiteraard koren op de molen is van hardnekkige tegenstanders.

Beter voor je gezondheid, maar ook voor je humeur?
Net zoals bij conventionele wijnen hangt het eindresultaat grotendeels af van de vaardigheid van de wijnmaker. Dus ook hier geldt: proef vooraleer je koopt, en vertrouw je smaakpapillen. Een bijkomende tip: wees bij deze wijnen extra voorzichtig met transport en bewaring. Hoe minder toegevoegde bewaarmiddelen, hoe groter de kans dat de wijn gevoelig is aan zuurstof, licht, hoge temperaturen en temperatuurverschillen.

TVT-smaakmaker Kristel Balcaen

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners