De wijntrends voor 2019

image Printervriendelijke versie

Het is altijd een beetje koffiedik (of droesem) kijken wat de toekomst ons brengt, maar met de feestdagen in het vooruitzicht durf ik me al eens aan een voorspelling wagen – toch wat wijn betreft. TVT-smaakmaker Kristel Balcaen 

Minder maar beter
De evenwichtsoefening tussen wat we lekker vinden en wat goed voor ons is, blijft een uitdaging. Zelf zoek ik die balans al een hele tijd in “minder maar beter” en het is fijn om te zien dat dit principe steeds meer ingang vindt, ook bij foodies en wijnliefhebbers. Zich blindelings volproppen met eten en drinken van bedenkelijke kwaliteit is passé; in 2019 mag het gerust wat beter zijn. Lekkere, pure wijnen van goede kwaliteit, geproduceerd met respect voor mens, dier en milieu, en met een authentiek verhaal dat zowel ons hart als ons verstand raakt.

Autochtoon en origineel
Deze trend is al een tijdje aan de gang, en zet zich prettig verder. We zijn als wijnconsument steeds beter geïnformeerd, en het aanbod aan minder gekende wijnen in de wijnhandel of supermarkt blijft groeien. Het mogen al eens andere druiven zijn dan merlot, chardonnay of cabernet sauvignon, en uit Argentinië wil men naast malbec ook best een bonarda proeven. We drinken wijnen uit België, Engeland, Kroatië, China, Georgië of uit minder gekende regio’s van de grote wijnlanden, en we zijn niet langer bang van autochtone druiven waarvan de naam minder vlot over de tong gaat.

Betoverende pairings
Ook al houden we ook van bieren, koffie, sapjes of thee, wijn is meer dan ooit de maaltijdbegeleider bij uitstek. Het is heerlijk wegdromen met een fijn glas op een terras of bij een goed boek, maar met aangepaste hapjes en gerechten wordt het leven pas echt een feest. En ook hier durven we experimenteren, zowel thuis als op restaurant. Pairings met schuimwijnen en roséchampagne, bijvoorbeeld. Of met droge sherry’s, saké, bijzondere natuurwijnen of de hartige, zilte savagnin uit de Franse Jura.

En tot slot…
… geen trend maar een wens. In deze tijden waar lekker eten en drinken steeds meer op de strafstoel belanden, binnen een publiek en politiek discours waar men liever met de vinger wijst dan een genuanceerd verhaal brengt, wens ik ons allen vanuit het hart een warme cocon waar genieten niet alleen mag, maar zelfs aanbevolen wordt. Waar we zonder teveel betutteling en immuun voor verzuring, zelf gezonde keuzes maken. En waar we die kostbare momenten kunnen koesteren in het gezelschap van heerlijke, hartverwarmende mensen, wijnen en gerechten.

Fijne feestdagen!

 

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners