De Vlaamse Wijnronde… in Champagne!

image Printervriendelijke versie

Na 3 edities in Vlaanderen, 1 die de grens met Nederland overschreed in de Maasvallei, en een ronde in Wallonië, trok de Vlaamse Wijngilde met haar wijnrally dit jaar naar de Champagnestreek. Meer dan 180 wijnliefhebbers verzamelden in Rilly-la-Montagne voor een tweedaagse tour langs de mooiste hoekjes van de Côte des Blancs, de Montagne de Reims en een stukje van de Vallée de la Marne. TVT-smaakmaker Kristel Balcaen

Wijnmakers in alle maten en kleuren
Samen met organisator Luc Dewulf en collega-champagneambassadeurs Peter Doomen en Gido Van Imschoot selecteerden we 11 domeinen. Geen evidente keuze, want er zijn zoveel kwalitatieve producenten in Champagne. We wilden bovendien de diversiteit van de regio en zijn wijnen eer aandoen, én rekening houden met het rallyconcept. Zo moesten de wijnbouwers zich op haalbare afstand van het startpunt bevinden, mooi verspreid ten opzichte van elkaar, met champagnes in verschillende prijsklassen én capaciteit om een grote groep mensen te ontvangen.

De ronde
De wijnrally werd gereden in 2 lussen, waarbij op vaste tijdstippen kleine groepjes vertrokken op Parcours Noord (via Ecueil, Mareuil-sur-Aÿ, Avenay-Val-d'Or en Verzy naar Ludes) of Parcours Zuid (via Venteuil, Saint-Martin d'Ablois, Courcourt, Cuis naar Avize). Een handige brochure en bijhorende fotozoektocht zorgden voor een prachtige route met mooie uitzichten, hier en daar een echtelijke discussie en bij enkelen de overstap naar gps om sneller op het volgende domein te zijn. Want uiteindelijk trekken Vlamingen naar Champagne om te proeven!

Lekker, leuk én leerrijk
Bij elk van de 11 wijnbouwers werden we warm ontvangen met een korte uitleg over het domein, 2 à 3 te proeven champagnes en een mini-masterclass over een thema dat hen nauw aan het hart lag.

Zo leerden we bij Champagne Pierre Gimonnet over de assemblage van hun Brut Sans Année; bij Lacourte-Godbillon over vins clairs en terroir, bij Waris-Larmandier over biodynamie en bij François Lecompte over millésimechampagnes. Fabien Grumier (Champagne Maurice Grumier) vertelde over het terroir van de Vallée de la Marne; Jean-Pierre Lalouelle over de eigenheid van pinot meunier; Sébastien Crucifix (Champagne Crucifix) over houtgelagerde cuvées en Vincent Tissier (Champagne Diogène Tissier) over onkruidbeheer in de wijngaard. Alexandre Penet (La Maison Penet) sprak over zijn specialiteit: parcellaire champagnes; en Jean-Paul Hébrart (Champagne Marc Hébrart) over dosage, waarna hij ook live 'à la volée' een fles degorgeerde (video).

De ronde eindigde in Ludes bij Champagne Forget-Chemin, waar Thierry Forget het verouderingspotentieel van champagne toelichtte. Een passend thema, want zoals het goeie Vlamingen betaamt, lagen onze wagens bij de terugkeer toch een stuk lager op de weg… 

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners