KRISTEL BALCAEN

Printervriendelijke versie

"Ik hou van wijn, van lekker eten, én van de magie die ontstaat als je met kruiden en specerijen wijn en spijs nog dichter bij elkaar kan brengen."

Kristel Balcaen, België's Wine Lady of the Year 2018, volgde na haar studies taal- en letterkunde opleidingen tot herboriste, sommelier-conseil en bij WSET. Ze is gepassioneerd door woorden, kruiden, wijn en gerecht, en was enkele jaren de Belgische nummer 1 op de wijn-app Vivino, met meer dan 2000 wijnreviews op haar palmares.

Champagne neemt in haar leven een bijzondere plaats in, en in september 2017 won ze als eerste vrouw de Belgische finale van de wedstrijd voor Champagne-ambassadeurs. Een maand later behaalde ze in Epernay zilver in de Europese finale.

Ze is daarnaast docente in de sommelier-opleiding van de Vlaamse Wijnacademie, wijnschrijfster, jurylid in wijnpanels en redactielid van Ken Wijn-magazine. In haar vrije tijd werkt ze aan een boek over haar absoluut favoriete onderwerp: wijnaroma’s en de rol van kruiden en specerijen bij de combinatie van wijn en gerecht.
Site: www.wineandwords.

 Frankrijk herontdekken - het Zuidwesten
Enkele maanden geleden was ik te gast in de Franse Sud-Ouest, meer bepaald in Gascogne, net ten zuiden van Bordeaux. Ik viel er van de ene verbazing in de andere: een prachtige streek, die niet door toeristen platgelopen wordt, en waar de Fransen nog oprecht warm, gastvrij en onverstoorbaar Frans zijn..
... lees meer
  
 “Champagne: om je glimlach te bewaren, of net terug te vinden
Enkele maanden geleden werd het al aangekondigd: Séverine Frerson, tot dan adjunct-keldermeester naast de gelauwerde Régis Camus, is aangesteld als de nieuwe chef de cave van het bekende champagnehuis Piper-Heidsieck.... lees meer (augustusj 2018)
  
 Het nieuwe gezicht van wijn
We merkten het onlangs nog op de Printemps des Champagnes in Reims: bio is hipper dan ooit in de wijde wijnwereld. Eerder deze maand werd dit in Gent nog eens bevestigd. Daar vond voor de tweede keer de alternatieve wijnbeurs PURR plaats, een initiatief van drie frisse Gentenaars met een hart voor natuurlijke wijnen... lees meer (juni 2018)
  
Lente in Champagne 
De Printemps des Champagnes is een jaarlijks event waar wijnbouwers hun champagnes voorstellen aan journalisten, handelaars, restauranthouders en sommeliers. 22 associaties lieten dit jaar hun wijnen proeven in prachtige locaties verspreid over Reims. Wij trokken er naartoe en dit waren onze bevindingen. 
lees meer 
(mei 2018)

Rode wijn uit Piemonte: het hoeft niet altijd Barolo of Barbaresco te zijn ... deel 2
Naast de Piëmontese druivenvariëteiten barbera, dolcetto en ruché, waarover we het in het eerste deel van dit artikel hadden, is er ook de lichtgekleurde maar niet te onderschatten grignolino, een moeilijk te kweken... lees meer (april 2018). ...lees meer
(april 2018)

Rode wijn uit Piemonte: het hoeft niet altijd Barolo of Barbaresco te zijn ... deel 1
Italië is niet alleen een wondermooie vakantie-bestemming maar ook een prachtig wijnland dat veel nog te ontdekken schatten verbergt in elk van haar 20 wijnregio's. ...lees meer
(april 2018)

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners