Chefs & Meesters

De feesten zijn voorbij, maar sommige topproducten zijn er het hele jaar. En, komt Valentijn er straks niet aan? Tim Boury: "Deze krab uit de diepe koude wateren van de poolcirkel is een...

Lees meer
 

"Langoustine is een prachtproduct om mee te werken, maar ook een héél delikaat product dat echt levende vers moet zijn. Leven doen ze wel niet meer als ze in de keuken belanden, langoustines...

Lees meer
 

Tijdens de voorstelling van de Label Rouge-kippen in Tête Pressée in Brugge, proefden we dit zalige gerechtje van chef Pieter Lonneville dat zeker ook op de feesttafel past. Ga eens niet voor...

Lees meer
 

"Aardpeer is een beetje de kameleon onder de groenten, je kunt er alle kanten mee uit en hij past bij zowat alles van vlees over wild tot vis. Aardpeer schommelt qua smaak tussen artisjok en...

Lees meer
 

"Spitskool is een heel 'fiere' groente met een zachtere en aangenamere smaak dan zijn zusje de witte kool. Kolen zijn ook een uitstekende bron van voedingsvezels en om alle stoffen optimaal te...

Lees meer
 

"Pastinaak was lang een 'vergeten' groente net als peterseliewortel, aardpeer en gele wortel. Ik werk graag met deze groenten omdat ze mooi passen in een najaarsmenu en passen bij vlees als bij...

Lees meer
 

"Iedereen kent ze, het strand ligt vol lege schelpen, maar eten doen we ze hier weinig. Scheermessen hebben geen seizoen, je vindt ze het hele jaar en ik heb ze dan ook altijd op mijn kaart staan...

Lees meer
 

"Bloemkool is een eenvoudige, maar heerlijke groente waarvan je echt alles kan gebruiken: roosjes, stronk én bladeren. Werp de bladeren dus niet weg (ze zijn heel gezond), maar bak of rooster ze,...

Lees meer
 

Bart de Pooter: "Dit is een mooie erkenning voor het werk dat we met het hele team gedaan hebben de voorbije jaren. De eetgewoonten zijn veranderd, mensen eten steeds meer groenten. We hebben daar...

Lees meer
 

"Daslook is een voorjaarskruid met een heerlijk fris bieslook-knoflookachtig aroma. Het is een plantje uit de alliaceae-familie waartoe ook ui, prei en sjalot behoren, dat groeit in schaduwrijke...

Lees meer
 

"Elke pit of zaad kun je laten ontkiemen: mosterdzaad, pompoen-, zonnebloem-, pijnboompitten. De enige vereiste is voldoende licht, verse lucht en luchtcirculatie. Een vensterbank is ideaal. Koop...

Lees meer
 

"Skrei is een jonge kabeljauw uit de diepe koude wateren van het arctische deel van de Barentsz Zee. Hij is enkele in februari en maart te koop, een echt seizoensproduct! Omdat de skrei vooral...

Lees meer
 

"Wij telen zelf knolselder in onze tuin en bewaren ze voor de winter in onze groentekelder op 5°C. Knolselder combineert goed met rood vlees én met vis. We verwerken de knol in heel diverse...

Lees meer
 

"Voor een smaakvolle visfumet, basis voor een vissaus of -soep, gebruik je graten en koppen van platvissen als zeetong, tarbot, griet,... Het allerbelangrijkste is de graten zeer goed te spoelen....

Lees meer
 

"Ik werk graag met truffels, ze geven diepte aan je gerechten. Hun aroma is bedwelmend, hun smaak ongelooflijk! Bij het woord truffel denk je spontaan aan de zwarte wintertruffel, de tuber...

Lees meer
 

"Het is nu volop oesterseizoen. Dat loopt van september tot april, de 8 maanden met een ‘r’: huit ‘r’ ofte het Franse ‘huître’. Komen platte oesters enkel langs de Europese kusten voor, de holle...

Lees meer
 

"In onze tuin kweken we onze eigen kruiden en groenten van april tot aan de eerste vorst. We hebben ook fantastische hokkaïdopompoenen die we oogsten als ze nog klein zijn. Natuurlijk kun je deze...

Lees meer
 

"Coquilles koop je best in de schelp, zo zie je meteen of ze vers zijn én ben je er zeker van 'echte' coquilles te kopen! Vaak worden immers allerlei - uitgehaalde - kammosselen als coquilles...

Lees meer
 

"Het is volop het seizoen van het grondwitloof, een heerlijke groente! Wel grondwitloof want er is een duidelijk verschil in smaak en uitzicht met hydrocultuur dat het hele jaar geteeld wordt....

Lees meer
 

"Cèpes ofte eekhoorntjesbrood is een topproduct en voor mij evenwaardig aan truffel. Deze herfst is het een heel goed paddenstoelenseizoen. Mijn cèpes komen uit Frankrijk, maar er is ook veel...

Lees meer
 

"Er wordt wel eens verkondigd dat je paddenstoelen niet mag wassen, maar dat is een fabeltje. Vaak is het zelfs noodzakelijk om wilde paddenstoelen onder stromend water te spoelen om alle aarde en...

Lees meer
 

"Ooit had ik een Parijse vriendin die een geur meedroeg waarvan ik telkens gek werd... Toen ik later in de kelder van een restaurant tussen hardwerkende, zwetende kerels diezelfde geur rook, wist...

Lees meer
 

"Onze grijze Noordzeegarnalen zijn een prachtproduct, maar de vangst staat onder druk. Belangrijk is garnalen te eten in hun seizoen: augustus tot december. Zo blijven er voldoende en zijn ze...

Lees meer
 

"Bij ons loopt het tomatenseizoen - altijd serreteelt - van eind mei tot eind oktober. Tomaten worden pas écht goed als ze voldoende zon kregen, september is dan ook dé tomatenmaand. Mijn...

Lees meer
 

"Absoluut niet! Een roerei moet smeuïg zijn, maar dat bereik je niet met melk, wel met boter! Als extraatje kun je er een scheutje room indoen, al is dat zeker geen must. Hoe het dan wel moet?...

Lees meer
 

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners