Winterbieren, wat zijn dat?

image Printervriendelijke versie

De donkere maanden staan weer voor de deur en dat betekent maar een ding: winterbieren! Afin, wat daar voor door moet gaan. Ik voorspel een weergaloos feest van “Christmas”, “X-Mas”, “Winter editie”, “Winterbier”, … Ik kan zo nog wel even doorgaan. TVT-smaakmaker Bert Mattijs

De vraag die ik me dan eerlijk stel is: waarom moet dat toch steeds? Wie bepaalt wat kerstbieren zijn? Er wordt blijkbaar aan een onbewust verlangen van de consument voldaan door extreem zware bieren te brouwen, vol met kruiden. Liefst ook donkere bieren want dat past bij de tijd van het jaar. Heel vreemd, zeker omdat er geen enkele andere drank ter wereld ditzelfde fenomeen kent. Je hebt, voor zover ik weet, geen kerstwijnen of speciale kerstjenevers. Het is niet omdat we een glas glühwein tijdens een zoveelste (geef toe, saaie) kerstmarkt drinken dat hij speciaal daarom gemaakt werd. Je kan het hele jaar door glühwein of jenever kopen, niet?

Dus kerstbier, daar is blijkbaar wel een markt voor en dat is best wel opmerkelijk. Kerstbieren zijn geen speciale tak binnen het gamma bieren, ze zijn een aanvulling op bestaande bieren of eenmalige experimenten. Gemikt wordt op een alcoholpercentage van minstens 8,5% en dat is best wel veel. Een van de bekendste minder bekende kerstbieren is ‘Avec les bons voeux’ van Brasserie Dupont. Dit bier is blond, 9,5% en niet zo heel gekruid. Oorspronkelijk als kerstbier bedoeld (daarom ook de naam) is het nu het ganse jaar door beschikbaar. Een ander bekend bier is St. Bernardus Christmas waar wel de eer van enorm gekruid wordt aangedaan.

Ik ben persoonlijk dus niet zo’n fan van dat type bieren omdat er voldoende bieren zijn om je in de feeststemming te brengen, zonder dat ze zo zwaar in de alcohol moeten vliegen. Ik denk dan aan een Saison de Dottignies, licht fris zurig met een mooie hoppige smaak of een Stout’ish van de heren van L’Arogante, een zachte stout van 5,5% die de zware desserts op een verteerbare manier kan begeleiden.Laat de winkelketens de brouwers maar onder druk zetten om hun kerstbieren in het gamma op te nemen. Er zijn voldoende alternatieven die wel het ganse jaar door beschikbaar zijn, die niet zwaar op de maag liggen en die nog voldoende ademruimte laten om met niet al te grote kerstkater de ochtend door te komen!

TVT-smaakmaker Bert Mattijs

 

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners