Pils is helemaal terug

image Printervriendelijke versie

Pils is aan een ware revival bezig, al enkele jaren. Steeds meer brouwerijen durven hun pils als centraal ankerpunt in de brouwerij te plaatsen en daar zijn goeie redenen voor. TVT-smaakmaker Bert Mattijs

De consument zoekt meer en meer naar eerlijke producten en vaak hoort industrieel gebrouwen pils daar niet bij. Toch is dit een van de moeilijkste bierstijlen om te brouwen. Het brouwproces is vrij technisch en vereist uiterst goeie controle over het materiaal en opvolging van (vooral) de vergisting. Dat maakt dus dat pils, toch nog steeds het meest gedronken bier in België, stilaan een aantal eufemismen om zich heen krijgt om toch maar een beter aanzien te krijgen. Dat aanzien is vaak verstoord door taferelen van luidkeelse voetbalsupporters die elkaar naar de keel grijpen onder invloed van een danige hoeveelheid alcohol, in dit geval goekope, industriële pils.

Een aantal brouwerijen en bierliefhebbers hebben zich dus de afgelopen jaren verdiept in betere pils, met echte producten (i.p.v. afgeleide varianten) en lokale ingrediënten. Zo heeft brouwerij De Brabandere al een aantal jaar Bavik als Super Pils in de markt gezet, net om dat aspect te benadrukken. Andere brouwerijen kijken richting bio, zoals Brasserie de Silly met hun Bio pils, en nog andere gaan meer de bittere, hoppigheid benadrukken, zoals een 13, die je vooral in de regio Gent vindt. Tot slot heb je pils die zich als trendy heeft geplaatst en daar is toch Vedett het beste voorbeeld van.

Pils blijft het bier dat we het makkelijkste zullen bestellen, daar bestaat geen twijfel over. Nochtans bestaan er talloze variaties. Het blijft echter enorm moeilijk om blind pils te onderscheiden, ik zou me er zeker niet aan wagen voor een groot publiek! Pils is echter ook zoeter geworden en dat neemt een groot deel van de charme van het product weg. Het wordt vaak als aperitief gedronken of als ‘opwarmer’ en dan moet het nu net niet zoet zijn. Vergelijk het met een zoete porto als aperitief, ook daar zondigen we tegen alle regels. Pils was van oorsprong bitter en een aantal brouwerijen gaan dus ook opnieuw die richting uit, met frisse bieren die je gezonde apetijt geven of met natuurlijke ingrediënten smaak willen geven.

Zoek je dus een pils die je echt goesting en smaak in het product geeft, raden we bijvoorbeeld een Bavik Super Pils of een 13 aan. Ze zijn misschien moeilijker te vinden doorheen Vlaanderen maar in een goeie drankenhandel vind je ze zeker.

Tot slot wil ik nog even het verschil tussen pils en export aanhalen: een export is ook qua smaak en type vergelijkbaar met pils maar is (door de band genomen) minder sterk in alcoholpercentage en dus goedkoper qua accijnzen. Vandaag vind je niet heel veel exportbieren meer (Blauw is vermoedelijk het bekendste) maar het kan toch een aangename verrassing zijn omdat ze toch nog verrassend veel smaak hebben in vergelijking met een doorsnee pils. Ook hier dus de rit naar de drankenhandel waard!

Bert Mattijs

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners