Bieren in de Provence

image Printervriendelijke versie

Geen zorg, ik ga niemand dwingen bier te drinken in de Provence, rosé blijft de grote slokop. Wat ik wel wil vertellen, is dat er interessante brouwerijen actief zijn en best heel goeie bieren brouwen.
TVT-smaakmaker Bert Mattijs

Als je een doorsnee Fransman vraagt hoeveel brouwerijen er actief zijn in Frankrijk zal hij of zij je vermoedelijk wat beteuterd aanstaren en een vrij laag cijfer geven. Je zal de bekende merken waarschijnlijk wel horen en dan stopt het verhaal. Het zijn er ondertussen meer dan 800 (België telt er zo’n goeie 150) en dat cijfer is exploderende. Ook in Frankrijk heeft de bierrevolutie wild om zich heen geslagen. De meest interessante regio’s zijn op dit moment het noorden, regio Parijs en het zuiden waar kleine brouwerijen enerzijds genieten van de hernieuwde interesse in bier maar ook van de toeristen die best wel eens een lokaal Frans bier willen drinken.

De regio rond Nîmes herbergt enkele interessante brouwerijen zoals Brasserie La Barbaude (Nîmes), Brasserie Des Garrigues (Sommières), Brasserie Artisanale de Beaucaire (Beaucaire) en Brasserie Artisanale Meduz (Uzès). Vooral de eerste twee springen duidelijk mee op de kar van de moderne biertrends: hoppige bieren, IPA’s, houtgerijpt, zurige fruitbieren, speciale kruiden, … Meduz is daarin wat traditioneler met een blonde, amber en donkere maar wel kwaliteitsvol, wat met kleine brouwerijen wel eens een probleem durfde te zijn.

Brasserie Des Garrigues geniet van een uniek event, Les Estivales de Sommières, dat iedere maandagavond tijdens de vakantie (dit jaar vanaf 25 juni tot 3 september 2018) georganiseerd wordt. Op die avond komen producenten van lokale producten samen op een gezellige, Breugeliaanse markt waar je voor een peulschil kan eten, drinken maar vooral genieten van het beste dat de regio voortbrengt. Ook de brouwerij is vertegenwoordigd en dat is toch zeker een meerwaarde in het land van de roséwijn!

La Barbaude moet je iets beter gaan zoeken want het ligt in Nîmes verscholen onder de spoorwegbrug. Informeer zeker op voorhand even of je er terecht kan want vaak zijn ze te druk bezig maar de ontvangst is uitermate hartelijk. Als je ze vertelt dat je uit België komt om hun bieren te proeven, beschouwen ze dat als een hele eer want voor hen is België toch nog het ijkpunt in de biercultuur. De bieren zijn fris en gewaagd, met mooie wijnetiketten als profilering. Het moet ze in het bloed zitten!

Brasserie Artisanale de Beaucaire is de kleinste maar daarom niet minder interessant. Deze kleine eenmanszaak wordt in feite door een vrouw gerund en dat is toch nog steeds een zeldzaamheid in de bierwereld. De bieren zijn fris, fruitig en zeker een aangename verwelkoming aan het warme zwembad.

Brasserie de Meduz is zoals gezegd de braafste van de hoop maar neemt niet weg dat je voor een doordrinker aan het zwembad wel best enkele flessen meeneemt. Mooie beugelflessen die je naderhand ook thuis nog kan recupereren of gewoonweg als geschenk kan bewaren.

Tenslotte zijn er ook nog de grote merken die zich in het terroirgegeven willen wringen. Zo kan je je in vele cafés en restaurants te ‘goed’ doen aan de grote industriële pils of misschien word je zelfs wel overhaald tot een Bière des Cicades, maar vergis je niet, ook dit komt uit de ketels van een multinational.

De Provence blijft een wijnstreek bij uitstek maar toch zie je hier en daar brouwerijen die de stap durven zetten tot interessante bieren. Veel Franse supermarkten zijn best wel trots op deze lokale producten en steunen uitgebreid deze kleine ondernemingen met een aparte locatie in het rek. Het is een aangename afwisselingen van het industrieel-commerciële bier waarvoor Frankrijk zo lang gekend is. Net zoals wijn een ideale partner is tijdens het gezang van de cicaden zijn deze Provencaalse bieren een zuiderse toets die perfect in het geheel passen.

Adressen:
Brasserie La Barbaude 17 Bd Sergent Triaire 30000 Nîmes
Brasserie Artisanale de Garrigues Local B4 ZA de l’Arnède 30250 Sommières
Brasserie Artisanale de Beaucaire 1600 route de comps 30300
Beaucaire Brasserie Meduz 42 chemin du Mas des Tailles 30700 Uzès

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners