Bieren in de Languedoc

image Printervriendelijke versie

Het blijjft een moeilijk huwelijk: de traditionele zuiderse Fransman en een glas bier. Vraag ze welke wijn je moet kopen als toerist en je krijgt onmiddellijk tien adressen. Vraag ze echter of je ook bier kan kopen en je wordt doorverwezen naar de plaatselijke supermarkt. TVT-smaakmaker Bert Mattijs 


foto: Brasserie Alaryk

In de regio Béziers-Narbonne-Carcasonne kan je een aantal plaatselijke brouwerijen ontdekken, de ene al interessanter dan de andere. Vaak zijn het kleine brouwerijen, met ketels tot 500 liter, waar als nevenberoep wordt gebrouwen. Verwacht geen spectaculaire gebouwen of mooi ingerichte brouwzalen, de meeste brouwerijen bevinden zich in KMO-units en zijn vaak een samenraapsel van houtpanelen, knutselwerk en wat leidingen.

In Narbonne zijn er twee brouwerijen: Brasseurs Anonymes en Les Têtes Plates Artisans Brasseurs. Ze bestaan beide een tweetal jaar en moeten toch al stevig brouwen om aan de vraag te kunnen voldoen. Zo begint de brouwer van Anonymes zijn dag al om 4u ’s morgens, hoewel we vermoedden dat de warmte er ook voor iets tussenzit. Bij ons bezoek was het ter plaatse 39°.

Brasseurs Anonymes brouwt zes bieren waarvan de Tripel IPA best interessant is. De overige zijn technisch goed gebrouwen maar zijn naar Belgische normen misschien niet uitgesproken genoeg. Anderzijds hoeft dat ook niet, ze worden gemaakt voor de plaatselijke Narbonse bevolking en zij ontdekken nog maar net de rijkdom van bier. Een bezoek is het beste om het bier aan te kopen en om het team te leren kennen. Het is ook interresanter om daar aan te kopen dan in de plaatselijke supermarkt: bier is duur in Frankrijk.

Les Têtes Plates maakt slechts twee bieren: een English Pale Ale en een witbier. Hun doorlooptijd is slechts twee weken (van brouwsel tot klaar op fles) en dat is volgens mij te kort. De bieren ontbreken nog de ‘punch’ die nodig is om ze echt smaakvol te maken. Er zit veel potentieel in en ze zijn fris en fruitig én laag in alcohol, maar doordat ze niet de kans krijgen om volledig uit te gisten, waarvoor je toch zo’n 2 à 3 weken moet rekenen, ontbreken ze nog wat dynamiek.


foto: Brasserie Alaryk

In de omgeving van Béziers is een interessante brouwerij te ondekken, Brasserie Alaryk, actief sinds 2016. Bezoek zeker een keer deze brouwerij, al was het maar om het art deco-gebouw. Duidelijk een klasse hoger dan de brouwerijen in Narbonne en dat merk je aan de bieren, de verpakking en ook het gebouw. Interessant zijn hier de IPA bio, Brune bio en Triple grain bio. Alle bieren zijn biologisch dus ook dat is mooi meegenomen. Alaryk is trouwens ook de naam een Germaans volk en een plaatselijke berg.

Tot slot kan je ook nog terecht in Carcasonne voor plaatselijk gebrouwen bier, Ciutat. Dit bier wordt vooral verdeeld binnen de stadsmuren en daar betaal je dan ook de prijs voor. De bieren zijn op zich goed gebrouwen maar steken niet uit boven wat wij gewoon zijn te drinken, maar nogmaals zijn Belgische toeristen niet het doelpubliek, wel de plaatselijke bevolking.

Ga dus vooral naar de regio voor de wijn met als uitstek La Clape. Wil je toch eens ontsnappen aan Kronenburg of 1664, dan zijn deze brouwerijen een ideaal vertrekpunt.

Brasseurs Anonymes, Z.I. Pleasance, 12, Avenue du champ de Mars, 11100 Narbonne, https://brasseursanonymes.com/
Les Têtes Plates Artisans Brasseurs, 20 Avenue du champ de Mars, 11100 Narbonne, https://www.facebook.com/Gaxieubenjamin/
Brasserie Alaryk, 2 Rue des Poiriers, 34500 Béziers, https://www.alaryk.fr/
Brasseurs de la Cité, 240 rue Edouard Branly, 11000 Carcasonne, http://brasseursdelacite.com/

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners