België Bierland, ook als het geen tripel moet zijn

image Printervriendelijke versie

België wordt door velen nog steeds beschouwd als het biermekka, hoewel er zeker en vast ook in onze buurlanden interessante dingen gebeuren. Onze trappistbieren zijn wereldvermaard, onze sterke bieren een mijlpaal in de geschiedenis. En toch merk je een zucht naar verandering. Laat daar de frequente alcoholcontroles voor iets tussen zitten maar ook de gewijzigde mentaliteit. De consument wil immers graag nog een glas bestellen zonder daarbij licht in het hoofd te zijn. Moderne brouwers voelen deze trend aan en spelen daar gretig op in. TVT-smaakmaker Bert Mattijs

Als je een Belg vraagt naar welke bieren hij kent, zal er negen op de tien keren een bekend pilsmerk vernoemd worden, misschien gevolgd door een trappist- of abdijbier (dat verschil leg ik later nog wel een keer uit), en eventueel een sterk blond of donker bier, maar daarmee is de kous wel ver af. Vaak hebben deze bieren een hoog alcoholvolume gemeen (>7%) en zijn ze dus vaak goed voor eentje en niet meer. Tenzij je uiteraard te voet kuiert of rustig op je eigen terras degusteert.

Brasserie de la Senne www.brasseriedelasenne.be

Vandaag zijn er meer en meer brouwers die bieren brouwen met minder dan 5% acoholvolume, nog minder dan de doorsnee pils dus. Deze bieren worden vaak gekenmerkt door een stevig hoppig aroma, fruitig in de neus en bitter en fruitig in de afdronk. Deze bieren kennen een gestage opmars, al worden ze op de hielen gezeten door de alcohovrije bieren, die heel vaak nog niet aan het aroma en de smaak van een ‘volwaardig’ bier kunnen tippen. Brouwers experimenteren dan ook graag met de nieuwe smaken die vanuit Amerika ons beïnvloeden: citrus, pompelmoes, exotisch fruit, … allemaal aroma’s die hopsoorten vanuit Amerika, Nieuw-Zeeland, Australië, … ons bereiken en in ons bier belanden. Iedereen heeft wel al ergens eens de term IPA zien passeren of heeft er al een gedronken. Deze bittere bieren zijn vaak de basis voor de bieren met een lager alcoholgehalte, net omwille van hun fruitig karakter. Alcohol geeft immers een bepaald mondgevoel, een body, aan ons bier. Drink maar eens een Westmalle tripel, dat is een enorm volmondig bier. Daartegenover staat dan een pils, die vooral dorstlessend werkt en niet zozeer smaakvullend.

Laag alcoholische bieren zijn dus bieren die onder de norm van 5% - 5,5% blijven en toch een bepaalde finesse behouden. Brusselse brouwers Brasserie de la Senne waren met hun Taras Boulbas een voorloper maar vandaag zijn er minstens dertig brouwerijen actief in het brouwen van dit type bieren en de verdere uitbouw van hun gamma in deze richting. Ze proberen het verlies aan alcohol te compenseren met nieuwe graansoorten, andere giststammen of dus nieuwe hopvariëteiten. Oude graansoorten, zoals spelt, rogge en tarwe, die vroeger als basis van ons bier dienden, worden opnieuw gebruikt als basisgraan. Ze geven vaak een volmondiger gevoel, durven al eens een zurige toets aan bier geven, zijn fris en eenvoudig in gebruik.

Brouwerij Alvinne acbf.be

Er is dus een continue zoektocht naar de interesse van de markt en de consument. Brouwers hebben vaak de vinger aan de pols om te kijken wat er beweegt in België Bierland zonder daarbij ook het buitenland in beschouwing te nemen, want ook daar gebeuren uiterst interessante ontwikkelingen. Laag-alcoholische bieren zijn misschien voor onze markt minder gekend, in het buitenland staan ze onder de term ‘session’ bekend, een term die zijn oorsprong zou gevonden hebben tijdens WO1, om zo de fabrieksarbeiders wat rust (een sessie) en een drankje te gunnen.

Interessante brouweren zijn Brasserie de la Senne, ’t Verzet, De Ranke, Vrijstaat Vanmol, Belgoo en Alvinne. Aarzel dus zeker niet om een laag-alcoholisch bier van hen te proeven.

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners