Aan de feesttafel

image Printervriendelijke versie

Bier, heeft dat een plaats aan de feesttafel? Mag het iets meer zijn dan een pintje om de dorst te lessen of als een zware Rochefort 10 om de chocoladecake mee te verteren? TVT-smaakmaker Bert Mattijs

Tuurlijk wel, al begint het al met de basis, namelijk het glas. Bier mag ook elegant zijn, dus vergeet al die bombastische glazen en hun verderfelijke vorm. Schenk bier uit in een witte wijnglas, te herkennen aan de smallere bovenkant. Zo hou je de aroma’s ‘gevangen’ in het glas en al de smaak in het bier. Het ziet er ook nog eens aantrekkelijk uit! Licht blonde bieren, karamelachtige ambers of mooie ronde donkere degustieven, je mag ze allemaal in hetzelfde type glas uitschenken. Toch liever starten met een ambachtelijke pils als aperitief? Schenk dat dan uit in een rank champagneglas. Niet voor niets heeft dat dezelfde vorm als een pilsglas.

Aan tafel
Bier tijdens een feestmaal is kwestie van eenvoud. Het heeft weinig zin om bombastische bieren naast je verfijnde gerechten te plaatsen, net zo min als je met wijn doet. Begin dus best ook met iets licht, zonder al te veel alcohol. Een Chimay goud is een goeie keuze of een Gouden Carolus U.L.T.R.A. Beide bieren halen nog geen 5% alcohol en dat is mooi om iedereen in opgewekte staat aan de tafel te verwelkomen. Wil je het beste uit deze bieren halen met een aperitiefhapje? Wat dacht je van een mooi stukje oude Gouda of een zachte Reblochon. Liever geen kaas? Dan is een ovenhapje met verse witte vis altijd raak. Daarover een druppel frisse vinaigrette en je hebt een heerlijke combinatie met de citrustoetsen uit beide bieren.

Een stap verder, het voorgerecht. Ook hier is spaarzaamheid een gouden tip. Kies hier bijvoorbeeld eens voor een lichte saison. Met coquilles, witte vis of gewoonweg een smaakvol slaatje zit je als gegoten. Saisons zijn droge bieren zonder veel alcohol ( < 6%) die vooral als dorstlesser diende. Vandaag volgen vele brouwers nog steeds die traditie en zijn dit dus ideale bieren om vooraan in de maaltijd te zetten.

Hoofdgerecht geserveerd? Dan mag je al eens de grotere middelen op tafel zetten. De meest bekende en ook meest universele tripel verdient hier terecht een plaats: Westmalle tripel. Dit bier is een ijkpunt in onze Belgische traditie en best wel terecht. Volumineus, smaakvol, uitgesproken en toch licht verteerbaar. Al sinds 1934 is dit bier de basis van waaruit vele andere bieren zijn gevolgd. Dit bier kan zowat alles aan wat je er naast serveert. Donker of wit vlees of gevogelte, vegetarisch met veel uitgesproken smaken, bitter of zoet, zelfs wat zuurder. Zoek het dus niet te ver, een grote 75cl fles op tafel is gegarandeerd genot! Let wel op met die 9,5% alcohol, gevaarlijker dan je verwacht.

Tot slot de degustief. Vaak worden hier nog zwaardere bieren geserveerd maar dat is volgens mij een verkeerde keuze. Kies eens voor een Rodenbach Grand Cru of waarom niet een authentieke porter of stout? Die twee laatste pas je perfect naast een smeuïge moelleux met vanilleijs of naast overheerlijke pralines van de speciaalzaak. Toch maar die Rodenbach? Kijk dan voor iets met rood fruit om de maaltijd in balans af te sluiten.

Eenvoud siert
De beste regel voor eten en drinken blijft eenvoud. Je wil mensen doen genieten van bier aan tafel, niet ze wegjagen. Hou dus die extreme bieren voor na de maaltijd of voor een speciale gelegenheid. Zijn er toch mensen die absoluut geen bier wensen, kan je altijd naar de veilige keuze van wijn overschakelen. Er zal niemand op zoek gaan naar de match (of het gebrek daaraan) tussen de wijn en het eten. Omgekeerd is er vaak veel durf voor nodig om bier aan tafel te serveren. Eenmaal die koudwatervrees overwonnen, ben je de held/in van de avond!

 

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners