Vrouwen aan de roerstok

image Printervriendelijke versie

Met Valentijn voor de deur is de zoektocht naar een passend geschenk weer begonnen. Dat bracht me aan het denken: waarom kunnen de dames eens geen bier schenken gebrouwen door vrouwen? Om het cliché te doorbreken: vrouwen waren tot in de middeleeuwen en ver daarna de enige die brouwden, afin, zonder enige commerciële belangen brouwden. Pas toen de mannen inzagen dat er geld te verdienen viel, gingen ze zich er ook mee bemoeien.

Ann De Ryck, Brouwerij De Ryck

Bier door vrouwen gebrouwen smaakt op geen enkele manier anders dan wat mannen op de markt brengen of liefhebben. Het zou ook geen zin hebben om dit onderscheid te maken want dan ga je overmijdelijk de richting uit van kwaliteit, smaak, persoonlijke voorkeur, ... Dus wil ik gewoon enkele bieren aanhalen die gebrouwen worden door vrouwen of die door vrouwen succesvol in de markt worden gezet, of een combinatie van beiden.

Een brouwerij die ik al lang volg, is Brouwerij De Ryck (http://www.brouwerijderyck.be). Achter de roerstok staat An De Ryck, bijgestaand door dochter Mieke. Bekend zijn hun bieren Arend of Steenuilke. Daarnaast brouwen ze een smaakvolle spéciale belge, Spécial de Ryck. Dit bier is een hommage aan de lange generatie spéciale belges die aan het begin van de 20ste eeuw werden ontworpen om een antwoord te bieden aan de pils, toen reeds dé dominante bierstijl in onze streken, verantwoordelijk voor een kaalslag in het bierlandschap.

Een andere, heel interessante brouwerij is VBDCK, die zich op heel korte tijd een plaats in het Belgisch landschap veroverd hebben. Hun gamma Kerel-bieren zijn ondertussen bekend en makkelijk verkrijgbaar in de detailhandel. Een combinatie van slimme marketing (let op de vorm van de flesjes), mooie etiketten en gewoonweg goed gebrouwen bier, blijkt een voltreffer. Hun laatste creatie, Kaishaku, bevat maar liefst 15% alcohol. Wie zei weer dat vrouwen enkel zoet fruitbier drinken?

Nathalie Eloir, Brasserie de l'Abbaye des Rocs

Iets verder van huis kan je over de taalgrens talloze kleine brouwers bezoeken die zich vaak niet verder dan de plaatselijke kerktoren begeven. Hun bieren zijn amper tot niet in onze Vlaamse streken te vinden dus zal je met de kaart in de hand op onderzoek uit moeten. Vaak staan man en vrouw samen achter de ketels en ontvangen ze je met plezier bij hun thuis. Brasserie de la Lienne is een goed voorbeeld hoewel je hier en daar hun bieren wel ziet opduiken. Of La Brasserie de l’Abbaye des Rocs, waar Nathalie Eloir al sinds 1991 steengoede bieren brouwt. Proef zeker eens hun Grand Cru!

In Aalter (Knesselare) vind je sinds enkele jaren De Hoppeschuur waar Hildegard van Ostaden achter de potten en bierpannen staat. Zelf brouwt ze nog steeds in haar kleine artisanale brouwerij, maar enkel voor gebruik in het restaurant. Haar man Bas ontvangt de gasten in het restaurant en pakt graag uit met zijn imposante collectie whisky’s.

 

Marie-Françoise Pypaert, Orval

Het bekendste bier dat door vrouwen wordt gebrouwen, dat is zonder enige twijfel Orval. Al sinds 2013 is Marie-Françoise Pypaert verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding in de brouwerij. Jammer genoeg is de brouwerij moeilijk te bezoeken, behalve tijdens de opendeurdagen.

Bier gebrouwen door vrouwen, er zijn talloze voorbeelden. Verwacht geen grote verschillen met overige bieren maar daar schuilt net hun kracht in.

Tekst: Bert Mattijs

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners