Salade is zoveel meer dan een blaadje sla

image Printervriendelijke versie

Vorige week rolde Saladebijbel het derde boek van onze TVT-smaakmaker Mari Maris van de persen. In deze nieuwe kookbijbel vind je uiteraard alle salade-klassiekers maar ook een veelvoud aan verrassende, eigentijdse salades.

Voor elk seizoen serveert Mari in Saladebijbel 50 recepten met vis-, vlees-, en vegavariaties én suggesties voor de stevige trek. De recepten zijn ingedeeld per seizoen om zo het hele jaar borden vol inspiratie te geven. Op een heldere manier worden in het boek de basisbeginselen zoals het maken van krokante croutons, een kloppende dressing en simpele snijtechnieken helder uitgelegd. Kortom, zowel voor de vlug-klaarkok als de doorgewinterde chef is dit hét saladeboek om in de keuken te hebben.

Saladebijbel wordt in Vlaanderen voorgesteld tijdens De Tuindagen van Beervelde (11, 12 en 13 mei). Mari is er elke dag aanwezig op de stand (724) ‘Les Hauts de France’.

Voorproefje uit Saladebijbel: Bloemkool met burrata

Paarse bloemkolen zien er prachtig uit, maar zodra ze heet worden verliezen ze hun kleur. Daar is iets aan te doen: niet verwarmen. Maak er salade van! Hoewel die ook met witte bloemkool kan natuurlijk.

VOOR DE SALADE
1 niet al te grote (gekleurde) bloemkool
1 flinke burrata, of als u daar aan kunt komen zo’n verse mooie Hollandse meikaas (ca. 150 g)

eventueel: 4 à 6 plakken bacon of pancetta, krokant uitgebakken tijm-rozemarijncrackers *

OM MEE AAN TE MAKEN
6 takjes dragon, gerist en heel fijn gehakt
1 à 2 tenen knoflook, fijngehakt
ca. 2 el citroensap
milde olijfolie
peper & zout

Snijd 4 plakjes van 3 millimeter dik van de bloemkool. Leg op elk bord een mooie grote plak en hak de rest tot grove ‘suiker’. Dat kan ook in de keukenmachine, liefst op pulse (en niet met de staafmixer) zodat de korrels zo los mogelijk blijven.

Maak de gehakte bloemkool aan met dragon, knoflook, citroensap, olie en peper & zout. Laat 15 tot 30 minuten marineren.

Verdeel de gehakte bloemkool in charmante hoopjes over de plakken kool en trek-scheur de burrata erover.

Breek eventueel spek of rozemarijncracker er in grove stukken over.

* Tijm-rozemarijncrackers
150 g bloem
1 takje rozemarijn, gerist en gehakt *
4 takjes tijm, gerist en gehakt *
3 el olijfolie
zout eventueel grof zeezout

Verwarm de oven voor op 180 °C. Los 1 theelepel zout op in 0,6 deciliter warm water. Laat iets afkoelen en voeg de bloem, rozemarijn, tijm en olijfolie toe. Kneed in een paar minuten tot een redelijk soepel deeg. Als het erg droog is, kan er meer water bij: voeg niet meer dan 2 eetlepels per keer toe en kneed die helemaal door voor u besluit dat er meer bij kan. Het moet lang niet zo nat worden als brooddeeg.

Rol het deeg uit tot circa 0,5 centimeter dik en snijd het in 4 stukken. Rol die uit tot de dikte van een speelkaart. Bestrijk met nog een beetje olie en bestrooi eventueel met zeezout.

Leg de deegplakjes op een ovenplaat met bakpapier en zet ze in de oven. Laat ze in ongeveer 12 à 15 minuten lichtgoudbruin kleuren. Breek de afgekoelde crackers in stukken: fijn als strooisel, of grof om in de sla te steken.

* Maak de koekjes eventueel met venkelzaad in plaats van met tijm en rozemarijn

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners