salade - Aspergesalade met gerookte zalm, kwarteleitjes en nieuwe aardappeltjes

image Printervriendelijke versie

Het seizoen van witte asperges uit volle grond loopt van eind maart, begin april tot 24 juni. Zijn ze in het begin behoorlijk duur, eenmaal eind mei worden ze best betaalbaar. Mijn vader had 3 rijen aspergebedden en niets was leuker dan ’s morgens vroeg samen met hem langs de bedden te lopen om de asperges wiens kopjes bovenpiepten te oogsten. smaakmaker Tine

foto: Diane Hendrikx

 Ingrediënten (2 pers)
10 witte asperges (asperges+)
2 sneetjes gerookte zalm, in dunne reepjes gesneden 
2 kwarteleitjes (of 1 gewoon ei) 
4 kleine nieuwe aardappeltjes 
platte peterselie
korianderblaadjes

voor de vinaigrette:
3 el olijfolie 
1 el sherryazijn 
versgemalen peper

Bereiding
Kook de aardappeltjes in de schil beetgaar. Laat afkoelen en snijd in stukjes.

Breek de harde uiteinden van de asperges, maar gooi ze niet weg. Schil de apserges met een dunschiller: begin dun aan de kop en ga dikker naar beneden toe. Snijd de asperges eventueel in twee.

Kook de schillen en uiteinden ca. 20 min. Haal de schillen en stukken uit en kook in deze bouillon nu de asperges in ca. 10 min. beetgaar. Haal ze uit het kookvocht – bewaar dit als basis voor soep of saus – en laat ze afkoelen in ijswater.

Kook de kwarteleitjes 3 min. (gewone eieren ca. 8 min.), laat even schrikken en pel (dit gaat makkelijker als ze lauw zijn). Laat afkoelen en snijd ze voorzichtig in twee.

Doe voor de vinaigrette alle ingrediënten in een bokaaltje met schroefdeksel. Schroef dicht, schud goed en bewaar tot gebruik in het bokaaltje. Voor gebruik opnieuw even schudden.

Leg de asperges in diepe borden en verdeel er de eitjes, aardappeltjes en zalm over. Besprenkel met de vinaigrette en werk af met peterselie en koriander.

 

 

 

 

 

 
 
de tafel van Tine - info@detafelvantine.be - Disclaimer - verantwoordelijke uitgever: mdmedia & partners